11 października, na całym świecie, obchodzimy Światowy Dzień jaja. Wydarzenie to istnieje od 1996 roku, i przypada na drugi piątek października. Jak co roku, wraz z International Egg Commision, wspieramy to wydarzenie edukując o wyjątkowości jaja i jego niezwykle ważnej roli w naszej codziennej diecie.
Fermy Woźniak wraz ze Zdrovo włączają się w to przedsięwzięcie, promując jajo jako cenny posiłek. Pamiętajcie, że jajo jest szczególne ponieważ:
1. zawiera w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy, zwłaszcza siarkowe, które są głównym budulcem zdrowej skóry, błyszczących włosów i mocnych paznokci.
2. jajo to również skarbnica istotnych dla naszej urody i kondycji organizmu witamin A, D i E oraz witamin z grupy B.
3. zawarte w jaju żelazo oraz lecytyna pomagają w obniżaniu cholesterolu w organizmie
4. ksantofil i luteina to barwniki w żółtku, ich rolą jest niwelowanie wolnych rodników oraz zapobieganiu odkładania się złogów w ścianach tętnic.
Jajo to ogromny potencjał by wyżywić świat - jego wartości odżywcze, smakowitość, uniwersalność i dostępność sprawiają, że jest po prostu wyjątkowe.
Mamy nadzieję, że znacie już to święto i celebrujecie je z nami kolejny rok, korzystając z naszych inspiracji które Wam przekazujemy. Jeśli poznaliście je właśnie dziś, zachęcamy Was do wzbogacania wiedzy oraz przede wszystkim diety w ten niezwykły produkt przez cały rok.
A tak dla przypomnienia - jajo to super posiłek ponieważ:
Jedzmy jaja!
Wiosna to czas świeżości, energii i smacznych, lekkich dań! Po chłodniejszych miesiącach chętnie sięgamy po proste i wartościowe przepisy, które dodają nam...
Walentynki na Zdrovo – przepis na miłość w kuchni
Dziś mamy dla Was szybki i prosty przepis na jajka w kształcie serca! Bo miłość najlepiej wyraża się prz...
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...