image/svg+xml

Białe jaja

Wielu z Was pyta nas – jaka jest różnica między jajkami brązowymi i białymi? Czy są różnice w smaku? I skąd taka kolorystyka jaj? Przyzwyczailiśmy się już do tego, że pewne tendencje na rynku mają miejsce dlatego, że dążymy do unifikacji, zwłaszcza w produkcji. Na jajach znamy się od ponad 30 lat, i jako ekspert w tym zakresie musimy przyznać, że zastanowił nas ostatnio ten temat. Dlaczego jajko białe jest mniej popularne w Polsce, pomimo, że w większości krajów w Europie i w Świecie  bardziej.

Warto wiedzieć, że nie ma żadnej różnicy w wartościach odżywczych czy smakowych? Odwołując się do tradycji – jajko było identyfikowane z kolorem białym. Tradycja jest nadal podtrzymywana, nawet w nowoczesny sposób. Wystarczy zobaczyć jak wygląda jajko w emotkach, które każdy z nas ma w telefonie. Tak – jest białe ;)

 biale jaja 1 biale jaja 2

Dość popularną opinią jest także fakt, że jajko z brązową skorupką ma więcej składników odżywczych. Otóż nie, kolor skorupki nie wpływa na bogactwo witaminowe i mineralne, smak czy jakość. Jajko jest po prostu doskonałe niezależnie od koloru. Jaja białe doceniane jedynie są w czasie Wielkanocy, wówczas nikt nie mówi o mniejszej ilości wartości odżywczych czy gorszej jakości, dlatego też warto wyjść poza schemat. Sprawdzić i samemu ocenić. Być może wybór koloru skorupki jaja uwarunkowany jest przyzwyczajeniami zakupowymi z domu lub brakiem wyboru na półce w sklepie, jednakże to białe jajo przywołuje tradycje, sielskość i wiejskie konotacje. Większa różnorodność oferty poprzez wybór buduje naszą świadomość. Jako producent, naszą rolą jest edukować i zachęcać do sprawdzania faktów. Białe jaja nie są gorszym bratem brązowego, są tak samo doskonałe. 

Jedzmy jaja!

#zdrovo

INFORMACJA W SPRAWIE ZBÓŻ: Fermy Woźniak od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...

Światowy Dzień Jaja 2023: Jaja dla zdrowej przyszłości!

W piątek 13 października entuzjaści jaj na całym świecie spotkają się, aby docenić niezwykłe korzyści żywieniowe, środowiskowe i społeczne jaj.
Światowy Dz...

Sałatka na lato z brokułem i jajem

Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci ...