image/svg+xml

Przebłysk słońca na talerzu ‒ dania na piknik

Słoneczna pogoda i wyższe temperatury zachęcają do spędzania czasu na dworze. Świeże powietrze może także poprawiać apetyt. Wspólny posiłek z całą rodziną na tarasie, balkonie lub w parku może być wspaniałą okazją do zjedzenia wiosennych potraw i spędzenia razem miłych chwil. Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na piknikowe dania.

Quiche

Ciasto:

1 szklanka mąki

130 g masła

1 żółtko

1/3 szklanki wody

Masa jajeczna:

3 jajka

1 szklanka śmietanki 30%

przyprawy

dowolny farsz

Quiche jest to danie na słono, które składa się z kruchego ciasta i nadzienia. Doskonale smakuje podane na ciepło oraz na zimno. Dzięki czemu może być ciekawą inspiracją na piknikowe danie. Przygotowania należy rozpocząć od zrobienia tradycyjnego ciasta kruchego. Wystarczy posiekać ze sobą mąkę i masło, dodać żółtko, wodę i zagnieść ciasto. Później odstawić je do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno oraz boki okrągłego naczynia. Na wierzchu układamy papier do pieczenia i wsypujemy fasolę albo groch ‒ dzięki temu nasz quiche będzie miał płaski spód. Pieczemy ciasto około 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy przez 10-15 minut. Kolejnym etapem przygotowania jest zrobienie nadzienia. Wszystko zależy od tego, na co dziś mamy ochotę lub naszych kulinarnych preferencji. Idealnie sprawdzi się farsz z zeszklonej cebulki i duszonych pieczarek lub nadzienie warzywne ze zblanszowanych marchewek, brokułów i kalafiora. Gotowy farsz nakładamy na przygotowane wcześniej ciasto i zalewamy masą zrobioną z jajek, śmietany 30% oraz dowolnych przypraw. Quiche wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Kolorowa sałatka

Składniki:

3 jajka

mix sałat: roszponka i rukola oraz liście szpinaku

10 pomidorków koktajlowych

ogórek zielony

papryka żółta

miód

musztarda

sól

Jajko polecane jest w diecie, ponieważ dostarcza wielu substancji odżywczych, ale jest także niskokaloryczne. Dzięki temu będzie doskonałym dodatkiem do sałatek. Tym bardziej, że jej wykonanie jest wyjątkowo szybkie i proste. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Sałaty (rukolę i roszponkę) oraz szpinak myjemy i przekładamy do miseczki. Warzywa kroimy: pomidorki koktajlowe na pół, ogórek na plastry, paprykę w kostkę. Przygotowane składniki wkładamy do miseczki i mieszamy je ze sobą. Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na przygotowanej sałacie. Następnie robimy sos. W tym celu do miseczki dodajemy łyżkę miodu i łyżeczkę musztardy. Doprawiamy solą. Na koniec wlewamy olej i energicznie mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatę.

Puszyste jajka niczym chmurki

Na wykonanie jednej chmurki potrzebujemy 1 jajka, przypraw i wybranych dodatków. Wykonanie tego przepisu jest bajecznie proste a efekt zaskakuje. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Musimy jednak zrobić to bardzo ostrożnie, aby nie naruszyć żółtek. Przekładamy je do osobnych miseczek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną masę. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ubitej piany. Łyżeczką robimy na środku białek wgłębienie. Następnie pieczemy w 180 st. C przez 6-9 minut. W przygotowanym wcześniej otworku umieszczamy żółtko i posypujemy je pieprzem. Jajka wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy do momentu, aż zetnie się żółtko. Gotowe jajka możesz podawać na przypieczonym chlebie z boczkiem, z łyżeczką majonezu oraz szczypiorkiem.

Delikatny ziołowy omlet z serkiem i wędzonym łososiem

Składniki na 1 omlet:

2 jajka

1 łyżka mleka

świeży szczypiorek

świeży koperek

sól

Nadzienie:

wędzony łosoś

serek śmietankowy

jogurt naturalny

świeży koperek

sól i pieprz

Możliwe, że ze względu na specyficzny smak ryby, danie to nie stanie się ulubioną przekąską dziecka. Jednak rodzic powinien pamiętać także o zaspokajaniu swoich kubków smakowych. Może okazać się, że dziecko, gdy zobaczy z jakim apetytem mama lub tato próbuje roladek, samo będzie chciało je zjeść. Najpierw należy przygotować omlet. W tym celu wybijamy do miski jajka, roztrzepujemy je i dodajemy mleko. Siekamy drobno zioła: koperek i szczypiorek i dodajemy do masy. Jajka przyprawiamy solą, mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Następnie przygotowujemy farsz do roladek. W tym celu łączymy serek śmietankowy z jogurtem naturalnym. Ilość jogurtu zależy od konsystencji serka. Zależy nam, aby powstała masa serowa łatwo się rozsmarowywała. Doprawiamy ją do smaku pieprzem, solą i koperkiem. Następnie smarujemy nasz ziołowy omlet serkiem i układamy plasterki wędzonego łososia. Zawijamy roladkę i kroimy ją. Jeżeli chcemy wykorzystać ten przepis na przyjęciu można udekorować gotowe roladki jogurtem naturalnym i gałązką koperku.

Pomagamy medykom!

Zdrovo w posiłkach dla medyków. Fermy Woźniak zaangażowane w akcję wsparcia służby zdrowia. 

Lekarze i lekarki, pielęgniarki i pielęgniarze, położne, poło...

Sernikovo na Wielkanoc

To będą ciut inne Święta niż zwykle - wszyscy jesteśmy tego świadomi. Razem z eKuchareczką w ramach akcji #zostanwdomu namawiamy Was, aby właśnie dlatego, ...

Ta Wielkanoc będzie BOSSKA!

Ta Wielkanoc może być bosska! Fermy Woźniak wspierają Fundację One są Bosskie.

“Zmianą bądź, bądź rewolucją” brzmi hasło przewodnie Fundacji One są Bosski...