image/svg+xml

Przebłysk słońca na talerzu ‒ dania na piknik

Słoneczna pogoda i wyższe temperatury zachęcają do spędzania czasu na dworze. Świeże powietrze może także poprawiać apetyt. Wspólny posiłek z całą rodziną na tarasie, balkonie lub w parku może być wspaniałą okazją do zjedzenia wiosennych potraw i spędzenia razem miłych chwil. Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na piknikowe dania.

Quiche

Ciasto:

1 szklanka mąki

130 g masła

1 żółtko

1/3 szklanki wody

Masa jajeczna:

3 jajka

1 szklanka śmietanki 30%

przyprawy

dowolny farsz

Quiche jest to danie na słono, które składa się z kruchego ciasta i nadzienia. Doskonale smakuje podane na ciepło oraz na zimno. Dzięki czemu może być ciekawą inspiracją na piknikowe danie. Przygotowania należy rozpocząć od zrobienia tradycyjnego ciasta kruchego. Wystarczy posiekać ze sobą mąkę i masło, dodać żółtko, wodę i zagnieść ciasto. Później odstawić je do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno oraz boki okrągłego naczynia. Na wierzchu układamy papier do pieczenia i wsypujemy fasolę albo groch ‒ dzięki temu nasz quiche będzie miał płaski spód. Pieczemy ciasto około 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy przez 10-15 minut. Kolejnym etapem przygotowania jest zrobienie nadzienia. Wszystko zależy od tego, na co dziś mamy ochotę lub naszych kulinarnych preferencji. Idealnie sprawdzi się farsz z zeszklonej cebulki i duszonych pieczarek lub nadzienie warzywne ze zblanszowanych marchewek, brokułów i kalafiora. Gotowy farsz nakładamy na przygotowane wcześniej ciasto i zalewamy masą zrobioną z jajek, śmietany 30% oraz dowolnych przypraw. Quiche wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Kolorowa sałatka

Składniki:

3 jajka

mix sałat: roszponka i rukola oraz liście szpinaku

10 pomidorków koktajlowych

ogórek zielony

papryka żółta

miód

musztarda

sól

Jajko polecane jest w diecie, ponieważ dostarcza wielu substancji odżywczych, ale jest także niskokaloryczne. Dzięki temu będzie doskonałym dodatkiem do sałatek. Tym bardziej, że jej wykonanie jest wyjątkowo szybkie i proste. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Sałaty (rukolę i roszponkę) oraz szpinak myjemy i przekładamy do miseczki. Warzywa kroimy: pomidorki koktajlowe na pół, ogórek na plastry, paprykę w kostkę. Przygotowane składniki wkładamy do miseczki i mieszamy je ze sobą. Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na przygotowanej sałacie. Następnie robimy sos. W tym celu do miseczki dodajemy łyżkę miodu i łyżeczkę musztardy. Doprawiamy solą. Na koniec wlewamy olej i energicznie mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatę.

Puszyste jajka niczym chmurki

Na wykonanie jednej chmurki potrzebujemy 1 jajka, przypraw i wybranych dodatków. Wykonanie tego przepisu jest bajecznie proste a efekt zaskakuje. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Musimy jednak zrobić to bardzo ostrożnie, aby nie naruszyć żółtek. Przekładamy je do osobnych miseczek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną masę. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ubitej piany. Łyżeczką robimy na środku białek wgłębienie. Następnie pieczemy w 180 st. C przez 6-9 minut. W przygotowanym wcześniej otworku umieszczamy żółtko i posypujemy je pieprzem. Jajka wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy do momentu, aż zetnie się żółtko. Gotowe jajka możesz podawać na przypieczonym chlebie z boczkiem, z łyżeczką majonezu oraz szczypiorkiem.

Delikatny ziołowy omlet z serkiem i wędzonym łososiem

Składniki na 1 omlet:

2 jajka

1 łyżka mleka

świeży szczypiorek

świeży koperek

sól

Nadzienie:

wędzony łosoś

serek śmietankowy

jogurt naturalny

świeży koperek

sól i pieprz

Możliwe, że ze względu na specyficzny smak ryby, danie to nie stanie się ulubioną przekąską dziecka. Jednak rodzic powinien pamiętać także o zaspokajaniu swoich kubków smakowych. Może okazać się, że dziecko, gdy zobaczy z jakim apetytem mama lub tato próbuje roladek, samo będzie chciało je zjeść. Najpierw należy przygotować omlet. W tym celu wybijamy do miski jajka, roztrzepujemy je i dodajemy mleko. Siekamy drobno zioła: koperek i szczypiorek i dodajemy do masy. Jajka przyprawiamy solą, mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Następnie przygotowujemy farsz do roladek. W tym celu łączymy serek śmietankowy z jogurtem naturalnym. Ilość jogurtu zależy od konsystencji serka. Zależy nam, aby powstała masa serowa łatwo się rozsmarowywała. Doprawiamy ją do smaku pieprzem, solą i koperkiem. Następnie smarujemy nasz ziołowy omlet serkiem i układamy plasterki wędzonego łososia. Zawijamy roladkę i kroimy ją. Jeżeli chcemy wykorzystać ten przepis na przyjęciu można udekorować gotowe roladki jogurtem naturalnym i gałązką koperku.

Wigilijny kulebiak na novo!

Na tegoroczny wigilijny stół chcielibyśmy zainspirować i zachęcić Was razem z eKuchareczką do tradycyjnej potrawy słowiańskiej - kulebiaka. Pomimo słowiańs...

Jesteśmy partnerem drużyny siatkarskiej VERVA Warszawa Orlen Paliwa

Hurra! Zostaliśmy oficjalnym partnerem drużyny siatkarskiej Verva Warszawa Orlen Paliwa podczas meczu 3. kolejki Ligi Mistrzów z Sir Safety Perugia Club. M...

Jajo albo psikus! ;D

Halloweenowe party nie muszą wiąząć się przygotowaniami potraw, które pochłaniają czas. Mamy dla Was propozycje od eKuchareczki na kilka szybkich potrwa, k...