Słoneczna pogoda i wyższe temperatury zachęcają do spędzania czasu na dworze. Świeże powietrze może także poprawiać apetyt. Wspólny posiłek z całą rodziną na tarasie, balkonie lub w parku może być wspaniałą okazją do zjedzenia wiosennych potraw i spędzenia razem miłych chwil. Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na piknikowe dania.
Quiche
Ciasto:
1 szklanka mąki
130 g masła
1 żółtko
1/3 szklanki wody
Masa jajeczna:
3 jajka
1 szklanka śmietanki 30%
przyprawy
dowolny farsz
Quiche jest to danie na słono, które składa się z kruchego ciasta i nadzienia. Doskonale smakuje podane na ciepło oraz na zimno. Dzięki czemu może być ciekawą inspiracją na piknikowe danie. Przygotowania należy rozpocząć od zrobienia tradycyjnego ciasta kruchego. Wystarczy posiekać ze sobą mąkę i masło, dodać żółtko, wodę i zagnieść ciasto. Później odstawić je do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno oraz boki okrągłego naczynia. Na wierzchu układamy papier do pieczenia i wsypujemy fasolę albo groch ‒ dzięki temu nasz quiche będzie miał płaski spód. Pieczemy ciasto około 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy przez 10-15 minut. Kolejnym etapem przygotowania jest zrobienie nadzienia. Wszystko zależy od tego, na co dziś mamy ochotę lub naszych kulinarnych preferencji. Idealnie sprawdzi się farsz z zeszklonej cebulki i duszonych pieczarek lub nadzienie warzywne ze zblanszowanych marchewek, brokułów i kalafiora. Gotowy farsz nakładamy na przygotowane wcześniej ciasto i zalewamy masą zrobioną z jajek, śmietany 30% oraz dowolnych przypraw. Quiche wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Kolorowa sałatka
Składniki:
3 jajka
mix sałat: roszponka i rukola oraz liście szpinaku
10 pomidorków koktajlowych
ogórek zielony
papryka żółta
miód
musztarda
sól
Jajko polecane jest w diecie, ponieważ dostarcza wielu substancji odżywczych, ale jest także niskokaloryczne. Dzięki temu będzie doskonałym dodatkiem do sałatek. Tym bardziej, że jej wykonanie jest wyjątkowo szybkie i proste. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Sałaty (rukolę i roszponkę) oraz szpinak myjemy i przekładamy do miseczki. Warzywa kroimy: pomidorki koktajlowe na pół, ogórek na plastry, paprykę w kostkę. Przygotowane składniki wkładamy do miseczki i mieszamy je ze sobą. Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na przygotowanej sałacie. Następnie robimy sos. W tym celu do miseczki dodajemy łyżkę miodu i łyżeczkę musztardy. Doprawiamy solą. Na koniec wlewamy olej i energicznie mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatę.
Puszyste jajka niczym chmurki
Na wykonanie jednej chmurki potrzebujemy 1 jajka, przypraw i wybranych dodatków. Wykonanie tego przepisu jest bajecznie proste a efekt zaskakuje. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Musimy jednak zrobić to bardzo ostrożnie, aby nie naruszyć żółtek. Przekładamy je do osobnych miseczek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną masę. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ubitej piany. Łyżeczką robimy na środku białek wgłębienie. Następnie pieczemy w 180 st. C przez 6-9 minut. W przygotowanym wcześniej otworku umieszczamy żółtko i posypujemy je pieprzem. Jajka wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy do momentu, aż zetnie się żółtko. Gotowe jajka możesz podawać na przypieczonym chlebie z boczkiem, z łyżeczką majonezu oraz szczypiorkiem.
Delikatny ziołowy omlet z serkiem i wędzonym łososiem
Składniki na 1 omlet:
2 jajka
1 łyżka mleka
świeży szczypiorek
świeży koperek
sól
Nadzienie:
wędzony łosoś
serek śmietankowy
jogurt naturalny
świeży koperek
sól i pieprz
Możliwe, że ze względu na specyficzny smak ryby, danie to nie stanie się ulubioną przekąską dziecka. Jednak rodzic powinien pamiętać także o zaspokajaniu swoich kubków smakowych. Może okazać się, że dziecko, gdy zobaczy z jakim apetytem mama lub tato próbuje roladek, samo będzie chciało je zjeść. Najpierw należy przygotować omlet. W tym celu wybijamy do miski jajka, roztrzepujemy je i dodajemy mleko. Siekamy drobno zioła: koperek i szczypiorek i dodajemy do masy. Jajka przyprawiamy solą, mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Następnie przygotowujemy farsz do roladek. W tym celu łączymy serek śmietankowy z jogurtem naturalnym. Ilość jogurtu zależy od konsystencji serka. Zależy nam, aby powstała masa serowa łatwo się rozsmarowywała. Doprawiamy ją do smaku pieprzem, solą i koperkiem. Następnie smarujemy nasz ziołowy omlet serkiem i układamy plasterki wędzonego łososia. Zawijamy roladkę i kroimy ją. Jeżeli chcemy wykorzystać ten przepis na przyjęciu można udekorować gotowe roladki jogurtem naturalnym i gałązką koperku.
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...