image/svg+xml

Ile czasu gotować jajko?

W zależności od tego jak długo gotujemy jajka, ich smak będzie inny. Bez względu na to ile razy już przygotowywaliśmy sobie ulubione śniadanie, za każdym razem pojawia się w głowie podobna wątpliwość: czy na pewno pamiętam na ile minut ustawić stoper?

Najczęstsze sposoby to oczywiście gotowanie jajka na twardo lub na miękko. Nieco mniej popularne, choć równie smaczne są jaja w koszulkach. Do każdego z nich doskonale pasują na przykład tosty z pełnoziarnistego pieczywa, na które możemy położyć różnorodne dodatki. Kombinacji jest nieskończenie wiele, dlatego takie jajeczne śniadania nie muszą być nudne.

Jajka na miękko

Zanim zaczniemy gotować jajko, powinniśmy opłukać je w ciepłej wodzie, aby nie pękło. Kolejny krok to delikatne przełożenie jajka na łyżce do gotującej się już wody. Jeżeli jest małych rozmiarów, wystarczą 3 minuty gotowania,  średnie – 4 minuty, duże – 5 minut. Jaja Zdrovo, są klasy wagowej M, potrzebują zatem około 4 minut kąpieli we wrzącej wodzie. Możemy podawać je w skorupce, obrane do połowy lub po wiedeńsku – w szklance z łyżeczką masła, doprawione do smaku.

Jajka na twardo

Czasami podczas gotowania jajka na twardo wokół żółtka pojawia się zielonoszara otoczka, co oznacza, że jajo gotowało się zbyt długo, czyli powyżej 10 minut. Jaki jest czas gotowania jajka na twardo? Optymalnie przez 8 minut. Następnie należy je schłodzić w zimnej wodzie.

Jajka w koszulkach

Po pierwsze – jajko wbijamy do małego naczynia. W przygotowaniu jaj w koszulkach należy pamiętać też o tym, by woda delikatnie gotowała się na małym ogniu. Do garnka należy dodać dwie łyżki octu lub soku z cytryny. Gotującą się wodę należy szybko zamieszać, a w środek wiru wlać jajko. Po 3 minutach możemy za pomocą sitka wyjmować gotowe jajka w koszulkach na ręcznik papierowy by je odsączyć z nadmiaru wody. Smakują wyśmienicie na liściach duszonego młodego szpinaku lub po benedyktyńsku.

Wigilijny kulebiak na novo!

Na tegoroczny wigilijny stół chcielibyśmy zainspirować i zachęcić Was razem z eKuchareczką do tradycyjnej potrawy słowiańskiej - kulebiaka. Pomimo słowiańs...

Jesteśmy partnerem drużyny siatkarskiej VERVA Warszawa Orlen Paliwa

Hurra! Zostaliśmy oficjalnym partnerem drużyny siatkarskiej Verva Warszawa Orlen Paliwa podczas meczu 3. kolejki Ligi Mistrzów z Sir Safety Perugia Club. M...

Jajo albo psikus! ;D

Halloweenowe party nie muszą wiąząć się przygotowaniami potraw, które pochłaniają czas. Mamy dla Was propozycje od eKuchareczki na kilka szybkich potrwa, k...