Jaja dla lepszego życia – to hasło przyświeca tegorocznym obchodom Światowego Dnia Jaja. Będzie on obchodzony na całym świecie w piątek, 14 października 2022 roku. Globalnym promotorem święta jest International Egg Commision. To coroczne wydarzenie honoruje wysoce odżywcze i wszechstronne jajo, podkreślając szeroki zakres unikalnych korzyści, jakie przynosi ono dla zdrowia ludzi i planety, przyczyniając się do lepszego życia dla wszystkich.
Już w najbliższy piątek, 14 października fani jaj na całym świecie będą świętować moc jajka i wszystkie jego odżywcze, środowiskowe i społeczne korzyści. To globalne wydarzenie, obchodzone w drugi piątek października każdego roku, zaprasza wszystkich do uhonorowania wyjątkowego wkładu jaj we wspieranie ludzi na całym świecie.
Jajo dostarcza niemal wszystkich witamin
Jedno duże jajko, należące do najbardziej odżywczych pokarmów na naszej planecie, dostarcza aż 13 niezbędnych witamin i minerałów oraz 6g białka, co czyni ten doskonały pakiet zdrowym i niedrogim dodatkiem do diety ludzi w każdym wieku. Wiele składników odżywczych zawartych w jajkach jest powszechnie spożywanych w niewystarczającej ilości, ale są one wymagane jako część zdrowej diety, aby pomóc osiągnąć najlepsze wyniki i uniknąć poważnych problemów zdrowotnych.
Kluczowe składniki odżywcze obejmują cholinę, wspierającą rozwój i funkcjonowanie mózgu, witaminę A dla zdrowia oczu, zdrowej skóry i funkcji odpornościowej oraz witaminę D, która odgrywa kluczową rolę w zdrowiu kości. Jajka są również wypełnione wysokiej jakości białkiem, niezbędnym do wzmocnienia i naprawy mięśni i tkanek. Wraz z ich wartością odżywczą jajka są najbardziej ekologicznym i przystępnym cenowo białkiem pochodzenia zwierzęcego, które pomaga wspierać rodziny na całym świecie, a także samą planetę.
Z myślą o planecie
Zdrowie to jednak nie wszystko – jaja są źródłem białka o niskim wpływie na środowisko naturalne i mają najniższy ślad ekologiczny wśród powszechnych źródeł białka zwierzęcego i są porównywalne do niektórych pokarmów roślinnych. Przemysł jajczarski pozostaje zaangażowany w produkcję odżywczych pokarmów w sposób przyjazny dla środowiska, aktywnie wspierając lepsze życie dla wszystkich.
„Produkcja jaj charakteryzuje się najmniejszym śladem środowiskowym oraz małym zużyciem wody. Nawet skorupka jaja nie stanowi odpadu, a jest ulepszaczem gleby, źródłem wapnia. W Grupie Woźniak ograniczamy straty zarówno w produktach, jak i energii. Zależy nam, aby produkcja, która nie jest obojętna dla środowiska, była zrównoważona i prowadzona zgodnie z wytycznymi. Stawiamy na innowacyjność technologiczną urządzeń, a cały proces odbywa się z poszanowaniem zasobów naturalnych oraz zapobiega ich marnotrawieniu. Każdy produkt uboczny tej produkcji jest dalej wykorzystywany, a skrócenie drogi produktu na stoły wspiera rodzimych przedsiębiorców i ma szansę wprowadzić zdrową produkcję żywności oraz zmniejszyć jej ślad węglowy.” – mówi Barbara Woźniak, Pełnomocnik Zarządu Ferm Drobiu Woźniak, Prezes firmy Ovotek.
Lepsze dla naszego życia
Przemysł jajczarski jest znaczącym źródłem dochodów dla ludności wiejskiej na całym świecie. W krajach o niskich i średnich dochodach, kobiety stanowią duży odsetek hodowców jaj i polegają na swoich gospodarstwach, aby zapewnić lepsze życie swoim dzieciom.
Światowy Dzień Jaja to świetna okazja, aby upewnić się, że wszyscy na świecie wiedzą, że jaja są doskonałym, niedrogim źródłem wysokiej jakości pożywienia, które może pomóc wyżywić świat. Istnieje wiele sposobów na zaangażowanie się w obchody tego święta. Wśród firm z całego świata przyłączających się do tej inicjatywy Polskę reprezentują Fermy Woźniak i należąca do firmy marka Zdrovo.
„Tegoroczny temat Światowego Dnia Jaja – „Jaja dla lepszego życia” – podkreśla niesamowitą moc tego produktu, która wspiera nie tylko zdrowie ludzi, ale także zdrowie planety oraz nie naraża konsumentów na duże koszty. Jajko to niesamowicie wszechstronny produkt, będący potęgą białkową. Zapewnia ono szeroką gamę korzyści ludziom w każdym wieku i na każdym etapie życia – na całym świecie. Mamy nadzieję, że tegoroczny temat umożliwi ludziom na świecie celebrowanie wszystkiego, co najlepsze w jajku, bez względu na lokalizację i jak najwięcej osób przekona się o niezwykłej mocy tego wyjątkowego produktu. To nasza misja nie tylko na dzień 14 października, ale także misja marki Zdrovo. Dlaczego Zdrovo? Bo ovo po łacinie znaczy jajo! Bez dwóch zdań, jaja to komplementarna część zdrowego menu. Zdrovo jest „ponad podziałami” – chodzi o jajo samo w sobie, naszą misją jest promowanie jaja, jako istotnego składnika diety każdego człowieka. Chcemy docierać do szerokiego grona odbiorców, od gospodyń domowych, przez sportowców czy studentów, po managerów – wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Niestety, grupy te rzadko są świadome dobroczynnego działania jajka. To chcemy zmieniać dziś, ale także jutro – zawsze.” – dodaje Barbara Woźniak.
Jajo jest po prostu super!
Jedzcie jaja nie tylko od święta!
pozdrawiamy Was #zdrovo
ps
Z tej okazji przeczytajcie jaki piękny wiersz napisała dla nas anonimowa autorka - dziękujęmy Ci bardzo! To wspaniała laurka dla tego wyjątkowego produktu - #jaja.
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...