image/svg+xml

Pyszne pomysły na słodkości z jajek i czekolady

Mleczna, gorzka, biała, z orzechami, truskawkowa, z żurawiną, o aksamitnym smaku, mocnym zapachu kakao. Doskonały sposób na poprawę humoru, a nawet afrodyzjak. Czekolada, bo o niej właśnie mowa to nie tylko idealna słodycz, ale także źródło składników odżywczych, m.in. magnezu. Czekolada i jajka stanowią idealne połączenie ‒ z tych dwóch głównych produktów można wyczarować pyszne desery, dzięki którym celebrowanie Dnia Czekolady będzie wyjątkowo pyszne.

Mus czekoladowy

Najpierw oddzielamy jajka od żółtek. Nad kąpielą wodną ubijamy żółtka z cukrem. Nad drugą kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę z masłem i filiżanką espresso. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny. Następnie ubite jajka łączymy z masą czekoladową i dodajemy żelatynę. Na koniec osobno ubijamy białka. Do przygotowanej wcześniej masy dodajemy porcjami białka i delikatnie mieszamy. Gotowy mus przelewamy do pucharków i wkładamy do lodówki, aby stężał. Delikatny, puszysty, słodki, z posmakiem kawy jedyna taka rozkosz w pucharku.

Gofry czekoladowe

Gofry, kojarzą się z wakacjami, ciepłymi dniami i stanowią idealny deser dla każdego łasucha. Można jednak je urozmaicić i do ciasta dodać kakao. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wsypujemy cukier i dodajemy ekstrakt waniliowy. Następnie białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z niewielką ilością cukru ubijamy na puch. Wlewamy do nich mleko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie porcjami dodajemy suche składniki. Na koniec ubijamy białka i delikatnie mieszamy je z powstałym ciastem. Jeżeli chcemy, aby gofry były chrupiące pamiętajmy, aby w trakcie pieczenia otworzyć gofrownicę.

Brązowy gofr będzie ładnie kontrastował z białym cukrem pudrem. Można go także ozdobić bitą śmietaną. Na wierzch proponujemy szybki sos czekoladowy w dwóch odsłonach. Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną wraz z łyżeczką masła i 3 łyżkami espresso. Gotowy sos przelewamy do sosjerki i odstawiamy do ostygnięcia. Do wykonania drugiej polewy potrzebujemy tabliczkę ciemnej czekolady. Rozpuszczamy ją nad kąpielą wodną i dodajemy masło i mleko. Gotowy sos pozostawiamy do wystudzenia.

Muffinki

Pyszne babeczki, które skradły serca nie tylko dzieci, ale także rodziców. W ich ozdabianie może zaangażować się cała rodzina, co pozwoli na miłe spędzenie popołudnia.

W misce mieszamy suche składniki ‒ mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre ‒ jajka, olej, mleko, ekstrakt z wanilii oraz cukier. Następnie do składników mokrych porcjami dodajemy składniki suche i mieszamy do momentu otrzymania jednolitej masy. Następnie kroimy tabliczkę czekolady w taki sposób, aby otrzymać kawałeczki różnej wielkości. Przygotowaną czekoladę obsypujemy delikatnie mąką i wrzucamy do ciasta, mieszamy. Dzięki mące czekolada nie opadnie na spód i będzie ona we wszystkich muffinkach. Gotowe ciasto przelewamy do foremki do muffinek wyłożonej papilotkami. Ciasteczka pieczemy około 25 minut w 160 st. C. W dekoracji upieczonych ciastek może ograniczać tylko wyobraźnia.

Pomagamy medykom!

Zdrovo w posiłkach dla medyków. Fermy Woźniak zaangażowane w akcję wsparcia służby zdrowia. 

Lekarze i lekarki, pielęgniarki i pielęgniarze, położne, poło...

Sernikovo na Wielkanoc

To będą ciut inne Święta niż zwykle - wszyscy jesteśmy tego świadomi. Razem z eKuchareczką w ramach akcji #zostanwdomu namawiamy Was, aby właśnie dlatego, ...

Ta Wielkanoc będzie BOSSKA!

Ta Wielkanoc może być bosska! Fermy Woźniak wspierają Fundację One są Bosskie.

“Zmianą bądź, bądź rewolucją” brzmi hasło przewodnie Fundacji One są Bosski...