Mleczna, gorzka, biała, z orzechami, truskawkowa, z żurawiną, o aksamitnym smaku, mocnym zapachu kakao. Doskonały sposób na poprawę humoru, a nawet afrodyzjak. Czekolada, bo o niej właśnie mowa to nie tylko idealna słodycz, ale także źródło składników odżywczych, m.in. magnezu. Czekolada i jajka stanowią idealne połączenie ‒ z tych dwóch głównych produktów można wyczarować pyszne desery, dzięki którym celebrowanie Dnia Czekolady będzie wyjątkowo pyszne.
Mus czekoladowy
Najpierw oddzielamy jajka od żółtek. Nad kąpielą wodną ubijamy żółtka z cukrem. Nad drugą kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę z masłem i filiżanką espresso. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny. Następnie ubite jajka łączymy z masą czekoladową i dodajemy żelatynę. Na koniec osobno ubijamy białka. Do przygotowanej wcześniej masy dodajemy porcjami białka i delikatnie mieszamy. Gotowy mus przelewamy do pucharków i wkładamy do lodówki, aby stężał. Delikatny, puszysty, słodki, z posmakiem kawy jedyna taka rozkosz w pucharku.
Gofry czekoladowe
Gofry, kojarzą się z wakacjami, ciepłymi dniami i stanowią idealny deser dla każdego łasucha. Można jednak je urozmaicić i do ciasta dodać kakao. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wsypujemy cukier i dodajemy ekstrakt waniliowy. Następnie białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z niewielką ilością cukru ubijamy na puch. Wlewamy do nich mleko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie porcjami dodajemy suche składniki. Na koniec ubijamy białka i delikatnie mieszamy je z powstałym ciastem. Jeżeli chcemy, aby gofry były chrupiące pamiętajmy, aby w trakcie pieczenia otworzyć gofrownicę.
Brązowy gofr będzie ładnie kontrastował z białym cukrem pudrem. Można go także ozdobić bitą śmietaną. Na wierzch proponujemy szybki sos czekoladowy w dwóch odsłonach. Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną wraz z łyżeczką masła i 3 łyżkami espresso. Gotowy sos przelewamy do sosjerki i odstawiamy do ostygnięcia. Do wykonania drugiej polewy potrzebujemy tabliczkę ciemnej czekolady. Rozpuszczamy ją nad kąpielą wodną i dodajemy masło i mleko. Gotowy sos pozostawiamy do wystudzenia.
Muffinki
Pyszne babeczki, które skradły serca nie tylko dzieci, ale także rodziców. W ich ozdabianie może zaangażować się cała rodzina, co pozwoli na miłe spędzenie popołudnia.
W misce mieszamy suche składniki ‒ mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre ‒ jajka, olej, mleko, ekstrakt z wanilii oraz cukier. Następnie do składników mokrych porcjami dodajemy składniki suche i mieszamy do momentu otrzymania jednolitej masy. Następnie kroimy tabliczkę czekolady w taki sposób, aby otrzymać kawałeczki różnej wielkości. Przygotowaną czekoladę obsypujemy delikatnie mąką i wrzucamy do ciasta, mieszamy. Dzięki mące czekolada nie opadnie na spód i będzie ona we wszystkich muffinkach. Gotowe ciasto przelewamy do foremki do muffinek wyłożonej papilotkami. Ciasteczka pieczemy około 25 minut w 160 st. C. W dekoracji upieczonych ciastek może ograniczać tylko wyobraźnia.
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...