image/svg+xml

Światovo – jaja po turecku!

Razem z Fundacją Polskie Dzieci Org celebrujemy ostatnie tygodnie lata i staramy się łapać jak najwięcej promyków słońca. Lato i wakacje to podróże i odkrywania świata. Fakt ten zainspirował nas, aby w tym słonecznym wrześniu przenieść się #światovo do aromatycznej kuchni tureckiej, gdzie słońca i pysznych smaków na talerzach nie brakuje.

Po raz kolejny postanowiliśmy wspólnie z Fundacją i ich podopiecznymi  zainspirować Was do ciekawych i smacznych pozycji w domowym menu, które na pewno staną się hitami kulinarnych przygód – gotując samemu, z dziećmi lub całą rodziną. Mamy dla Was przepyszną propozycję energetycznego, orientalnego śniadanka na końcówkę lata - jaja po turecku czyli w koszulkach z jogurtem! Po prostu pycha!

Zobaczcie, jak dietetyk Justyna i Zosia przygotowują krok po kroku tę ciekawą potrawę i zróbcie ją w domu!

Przepis
Co potrzebujemy?

- 1 jajo Zdrovo

- jogurt grecki

- 2 łyżki masła

- przyprawy (papryka wędzona, papryka ostra, sól i pieprz)

- ocet jabłkowy (2 łyżki)

 Jak robimy?

Zagotuj 2 litry wody w garnku. Przełóż jogurt na głęboki talerz. Podgrzej talerz z jogurtem i trzymaj go przez moment nad garnkiem z gorącą wodą.

Jajko rozbij do miseczki, uważając, żeby żółtko się  nie wylało. Do garnka z wrzącą wodę wlej 2 łyżki octu jabłkowego. Za pomocą łyżki zrób w wodzie wir, po czym wlej jajko w sam środek wiru. Zostaw jajko w gotującej wodzie przez 2 minuty po czym ostrożnie wybierz je z garnka za pomocą cedzaka i nałóż w sam środek jogurtu.

Podgrzej patelnię i rozpuść masło, następnie dodaj do niego paprykę ostrą i wędzoną. Polej masłem jogurt z jajkiem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Podawaj z pełnoziarnistym chlebem i świeżymi warzywami.

Po prostu pycha!
Smacznego!

INFORMACJA W SPRAWIE ZBÓŻ: Fermy Woźniak od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...

Światowy Dzień Jaja 2023: Jaja dla zdrowej przyszłości!

W piątek 13 października entuzjaści jaj na całym świecie spotkają się, aby docenić niezwykłe korzyści żywieniowe, środowiskowe i społeczne jaj.
Światowy Dz...

Sałatka na lato z brokułem i jajem

Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci ...