image/svg+xml

Jak przechowywać jajka

Jajka są doskonałym źródłem wielu witamin i cennych protein. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu możemy ograniczyć utratę ich wartości odżywczych.

Gdzie przechowywać jajka?

Jajka najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ temperatura pokojowa zmniejsza ich trwałość. Co więcej jajka wyjęte z lodówki, które zdążyły się ogrzać, nie powinny być ponownie schładzane. Można jednak pozostawić je w spiżarni, jeżeli temperatura w niej nie przekracza 12 stopni. Nie powinny być w ten sposób przechowywane dłużej niż 2 tygodnie. W lodówce możemy trzymać je nawet do 4 tygodni.
Jajka są produktami, do których bardzo szybko przenikają inne zapachy. Ze względu na tę właściwość nie powinno trzymać się ich w pobliżu produktów o mocnym zapachu np. cebuli, czosnku. Lodówki maja przygotowane na jajka specjalne miejsce na drzwiczkach. Zdaniem niektórych naukowców, nie jest to jednak dobre miejsce do ich przechowywania, ze względu na zmienność temperatury, która następuje w trakcie zamykania i otwierania drzwi. Warto zadbać więc o to, aby jajka były przechowywane w osobnej komorze albo w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Świeżość jajek można przedłużyć dzięki odpowiedniemu ich ułożeniu w wytłaczance – wystarczy skierować ich ostry czubek ku dołowi. Jeżeli do przepisu potrzebnych było kilka żółtek, a białka pozostają, można zachować ich świeżość poprzez zamrożenie. Białka nie stracą swoich właściwości.

Czy powinno się myć jajka?

Jajko posiada własną powłokę, która chroni je przed dostaniem się do jego wnętrza drobnoustrojów. Po umyciu bariera ochronna zostaje naruszona i skorupka staje się łatwą do przekroczenia, dlatego jajka powinno się przechowywać nieumyte. Należy jednak zawsze myć je przed bezpośrednim użyciem.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Bez problemu można sprawdzić, czy kupione przez nas jajko jest świeże. W tym celu wystarczy przygotować miskę z wodą. Następnie delikatnie włożyć do niej jajko. Jeżeli opadnie na dno, oznacza to, że jest świeże. Im jajko znajduje się bliżej powierzchni wody tym jest starsze. Pęcherzyk powietrza w jajku powiększa się z każdym dniem i sprawia, że jajko ma coraz większą wyporność.

Światovo - Pad Thai z jajem

Pad Thai to ikona kuchni azjatyckiej, orientalne danie, które zachwyci smakiem. A jego sposób przyrządzania jest banalnie prosty. Króluje w wielu restaurac...

Jajo nie tylko od Święta. Jadłospis poświąteczny.

Święta czas zacząć! Z tej okazji my mamy dla Was sporo przydatnej i zdrowej wiedzy w prezencie oraz jadłospis poświąteczny - który z pewnością pomoże w reg...

Przepis na pyszny obiad z jajecznicą i stekiem z kalafiora

Czasami brakuje pomysłu na obiad, prawda? I nie masz siły wymyślać czegoś nowego? Mamy rozwiązanie z prostymi składnikami - jaja i warzywa, które mogą skra...