image/svg+xml

Jak przechowywać jajka

Jajka są doskonałym źródłem wielu witamin i cennych protein. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu możemy ograniczyć utratę ich wartości odżywczych.

Gdzie przechowywać jajka?

Jajka najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ temperatura pokojowa zmniejsza ich trwałość. Co więcej jajka wyjęte z lodówki, które zdążyły się ogrzać, nie powinny być ponownie schładzane. Można jednak pozostawić je w spiżarni, jeżeli temperatura w niej nie przekracza 12 stopni. Nie powinny być w ten sposób przechowywane dłużej niż 2 tygodnie. W lodówce możemy trzymać je nawet do 4 tygodni.
Jajka są produktami, do których bardzo szybko przenikają inne zapachy. Ze względu na tę właściwość nie powinno trzymać się ich w pobliżu produktów o mocnym zapachu np. cebuli, czosnku. Lodówki maja przygotowane na jajka specjalne miejsce na drzwiczkach. Zdaniem niektórych naukowców, nie jest to jednak dobre miejsce do ich przechowywania, ze względu na zmienność temperatury, która następuje w trakcie zamykania i otwierania drzwi. Warto zadbać więc o to, aby jajka były przechowywane w osobnej komorze albo w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Świeżość jajek można przedłużyć dzięki odpowiedniemu ich ułożeniu w wytłaczance – wystarczy skierować ich ostry czubek ku dołowi. Jeżeli do przepisu potrzebnych było kilka żółtek, a białka pozostają, można zachować ich świeżość poprzez zamrożenie. Białka nie stracą swoich właściwości.

Czy powinno się myć jajka?

Jajko posiada własną powłokę, która chroni je przed dostaniem się do jego wnętrza drobnoustrojów. Po umyciu bariera ochronna zostaje naruszona i skorupka staje się łatwą do przekroczenia, dlatego jajka powinno się przechowywać nieumyte. Należy jednak zawsze myć je przed bezpośrednim użyciem.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Bez problemu można sprawdzić, czy kupione przez nas jajko jest świeże. W tym celu wystarczy przygotować miskę z wodą. Następnie delikatnie włożyć do niej jajko. Jeżeli opadnie na dno, oznacza to, że jest świeże. Im jajko znajduje się bliżej powierzchni wody tym jest starsze. Pęcherzyk powietrza w jajku powiększa się z każdym dniem i sprawia, że jajko ma coraz większą wyporność.

Wigilijny kulebiak na novo!

Na tegoroczny wigilijny stół chcielibyśmy zainspirować i zachęcić Was razem z eKuchareczką do tradycyjnej potrawy słowiańskiej - kulebiaka. Pomimo słowiańs...

Jesteśmy partnerem drużyny siatkarskiej VERVA Warszawa Orlen Paliwa

Hurra! Zostaliśmy oficjalnym partnerem drużyny siatkarskiej Verva Warszawa Orlen Paliwa podczas meczu 3. kolejki Ligi Mistrzów z Sir Safety Perugia Club. M...

Jajo albo psikus! ;D

Halloweenowe party nie muszą wiąząć się przygotowaniami potraw, które pochłaniają czas. Mamy dla Was propozycje od eKuchareczki na kilka szybkich potrwa, k...