image/svg+xml

Karnawałowe menu - finger food

Karnawał to czas wspaniałych imprez, niezapomnianych playlist, ale także pysznego menu. Oprócz typowych dla tego okresu słodkich frykasów, jak faworki czy pączki, warto poszerzyć menu o "słone" potrawy, które nasycą gości i nie będą przeszkadzały w...tańcu ;)

Proste i szybkie, ale efektowne menu to podstawa. Proponujemy Wam finger food oparty na jajach. Doskonale sprawdzą się na karnawałowych potańcówkach, gdzie nie ma czasu na jedzenie przy stole ;) Nie potrzebujemy sztućców, chwytamy je palcami, jeden-dwa kęsy i zjedzone. Finger foods z bazą jajeczną doskonale posilą gości i dadzą im energię na długą, karnawałową zabawę.

news FF 2 news FF 1

Najprościej - najlepiej: czyli ugotowane jaja na twardo. Stanowi to świetną i prostą przekąskę na przyjęcie. Wystarczy, że je przekroimy, udekorujemy kleksem majonezu czy poprószymy świeżym pieprzem. Taką przystawką nikt nie pogardzi. Jajo na twardo ma niejedną odsłonę - w wersji faszerowanej daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości: od past z łososiem, twarogiem, awokado czy warzywnej. Inną odsłona, która nie wymaga godzin przygotowań w kuchni, mogą być tosty, podane z jajkiem sadzonym z różnymi dodatkami, w formie trójkącików. Taka potrwa posili niejednego tancerza ;)

Poniżej inspiracje, które mogą Wam się przydać w komponowaniu karnawałowego party menu:

Jaja nadziewane pastą z warzyw i fety

Co potrzebujemy?

8 jaj ugotowanych na twardo (sprawdźcie na naszym facebooku trik - jak łatwo obrać jaja)
opakowanie sera feta
1 nieduża cebula czerwona
5 korniszonów
1 papryka czerwona albo zielona (lub każdej po trochu)
szczypiorek
oliwa
szczypta soli
pieprz kolorowy
opcjonalnie: majonez


Jak przygotowujemy?

Ugotowane jaja kroimy na pół i wyciągamy żółtka. Żółtka mieszamy razem z fetą (możemy zmiksować lub zblendować), dodajemy posiekany szczypiorek, drobno posiekane korniszony i paprykę.  Wszystkie składniki pokrapiamy oliwą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Powstałą pastę nakładamy do białek jajek. Jeśli mamy ochotę - ozdabiamy majonezem.

Jaja nadziewane pastą z awokado

Co potrzebujemy?

8 jaj ugotowanych na twardo
1 dojrzałe awokado 
4 łyżki majonezu
3 łyżeczki musztardy Dijon
sól
pieprz 
kilka kropli soku z cytryny (aby awokado nie zmieniło koloru z zielonego na ciemny brązowy)
opcjonalnie: natka pietruszki, kolendra, szczypior

Jak przygotowujemy?

Obieramy awokado i wyjmujemy jego pestkę. Kroimy je na mniejsze kawałki i łączymy z żółtkami - możemy te składniki zblendować na gładką masę. Następnie dodajemy majonez, musztardę, przyprawy i kilka kropel soku z cytryny i dokładnie, ale delikatnie mieszkamy wszystkie składniki. Pastę nakładamy do białek, w miejsca gdzie wcześniej były żółtka. Na koniec możemy udekorować jaja kolendrą, natką lub szczypiorem.

Życzymy Wam wspaniałej zabawy i najsmaczniejszego, karnawałowego menu!

#Zdrovo #Karnawałovo

Wigilijny kulebiak na novo!

Na tegoroczny wigilijny stół chcielibyśmy zainspirować i zachęcić Was razem z eKuchareczką do tradycyjnej potrawy słowiańskiej - kulebiaka. Pomimo słowiańs...

Jesteśmy partnerem drużyny siatkarskiej VERVA Warszawa Orlen Paliwa

Hurra! Zostaliśmy oficjalnym partnerem drużyny siatkarskiej Verva Warszawa Orlen Paliwa podczas meczu 3. kolejki Ligi Mistrzów z Sir Safety Perugia Club. M...

Jajo albo psikus! ;D

Halloweenowe party nie muszą wiąząć się przygotowaniami potraw, które pochłaniają czas. Mamy dla Was propozycje od eKuchareczki na kilka szybkich potrwa, k...