image/svg+xml

Karnawałowe menu - finger food

Karnawał to czas wspaniałych imprez, niezapomnianych playlist, ale także pysznego menu. Oprócz typowych dla tego okresu słodkich frykasów, jak faworki czy pączki, warto poszerzyć menu o "słone" potrawy, które nasycą gości i nie będą przeszkadzały w...tańcu ;)

Proste i szybkie, ale efektowne menu to podstawa. Proponujemy Wam finger food oparty na jajach. Doskonale sprawdzą się na karnawałowych potańcówkach, gdzie nie ma czasu na jedzenie przy stole ;) Nie potrzebujemy sztućców, chwytamy je palcami, jeden-dwa kęsy i zjedzone. Finger foods z bazą jajeczną doskonale posilą gości i dadzą im energię na długą, karnawałową zabawę.

news FF 2 news FF 1

Najprościej - najlepiej: czyli ugotowane jaja na twardo. Stanowi to świetną i prostą przekąskę na przyjęcie. Wystarczy, że je przekroimy, udekorujemy kleksem majonezu czy poprószymy świeżym pieprzem. Taką przystawką nikt nie pogardzi. Jajo na twardo ma niejedną odsłonę - w wersji faszerowanej daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości: od past z łososiem, twarogiem, awokado czy warzywnej. Inną odsłona, która nie wymaga godzin przygotowań w kuchni, mogą być tosty, podane z jajkiem sadzonym z różnymi dodatkami, w formie trójkącików. Taka potrwa posili niejednego tancerza ;)

Poniżej inspiracje, które mogą Wam się przydać w komponowaniu karnawałowego party menu:

Jaja nadziewane pastą z warzyw i fety

Co potrzebujemy?

8 jaj ugotowanych na twardo (sprawdźcie na naszym facebooku trik - jak łatwo obrać jaja)
opakowanie sera feta
1 nieduża cebula czerwona
5 korniszonów
1 papryka czerwona albo zielona (lub każdej po trochu)
szczypiorek
oliwa
szczypta soli
pieprz kolorowy
opcjonalnie: majonez


Jak przygotowujemy?

Ugotowane jaja kroimy na pół i wyciągamy żółtka. Żółtka mieszamy razem z fetą (możemy zmiksować lub zblendować), dodajemy posiekany szczypiorek, drobno posiekane korniszony i paprykę.  Wszystkie składniki pokrapiamy oliwą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Powstałą pastę nakładamy do białek jajek. Jeśli mamy ochotę - ozdabiamy majonezem.

Jaja nadziewane pastą z awokado

Co potrzebujemy?

8 jaj ugotowanych na twardo
1 dojrzałe awokado 
4 łyżki majonezu
3 łyżeczki musztardy Dijon
sól
pieprz 
kilka kropli soku z cytryny (aby awokado nie zmieniło koloru z zielonego na ciemny brązowy)
opcjonalnie: natka pietruszki, kolendra, szczypior

Jak przygotowujemy?

Obieramy awokado i wyjmujemy jego pestkę. Kroimy je na mniejsze kawałki i łączymy z żółtkami - możemy te składniki zblendować na gładką masę. Następnie dodajemy majonez, musztardę, przyprawy i kilka kropel soku z cytryny i dokładnie, ale delikatnie mieszkamy wszystkie składniki. Pastę nakładamy do białek, w miejsca gdzie wcześniej były żółtka. Na koniec możemy udekorować jaja kolendrą, natką lub szczypiorem.

Życzymy Wam wspaniałej zabawy i najsmaczniejszego, karnawałowego menu!

#Zdrovo #Karnawałovo

Pomagamy medykom!

Zdrovo w posiłkach dla medyków. Fermy Woźniak zaangażowane w akcję wsparcia służby zdrowia. 

Lekarze i lekarki, pielęgniarki i pielęgniarze, położne, poło...

Sernikovo na Wielkanoc

To będą ciut inne Święta niż zwykle - wszyscy jesteśmy tego świadomi. Razem z eKuchareczką w ramach akcji #zostanwdomu namawiamy Was, aby właśnie dlatego, ...

Ta Wielkanoc będzie BOSSKA!

Ta Wielkanoc może być bosska! Fermy Woźniak wspierają Fundację One są Bosskie.

“Zmianą bądź, bądź rewolucją” brzmi hasło przewodnie Fundacji One są Bosski...