image/svg+xml

Wigilijny kulebiak na novo!

Na tegoroczny wigilijny stół chcielibyśmy zainspirować i zachęcić Was razem z eKuchareczką do tradycyjnej potrawy słowiańskiej - kulebiaka. Pomimo słowiańskiego pochodzenia tej potrawy, uważa się, że nazwa „kulebiak” wywodzi się od niemieckiego słowa Kohlgeback, oznaczającego ciasto nadziewane kapustą.

Tradycyjny kulebiak pieczemy z drożdżowego ciasta, które przygotowujemy rozczyniając drożdże w ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru. Kiedy ‚zapracują’, zaczyn mieszamy z resztą mąki oraz jajkami Zdrovo, solą, roztopionym przestudzonym masłem i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i bez problemu będzie odchodzić od dłoni lub misy robota planetarnego. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.

Jeśli jednak, podobnie, jak ja, nie wciśniesz już do swojego planu na najbliższe dni nawet szpilki, proponuję ułatwić sobie zadanie i skorzystać z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości, które delikatnie rozwijamy i układamy na nim farsz.

Co potrzebujemy?

– opakowanie ciasta francuskiego (wersja dla zabieganych)

– jedno jajo Zdrovo

– pół cebuli

– trzy ząbki czosnku

– pół kg kapusty kiszonej

– garść suszonych borowików

– kilka suszonych śliwek

– pieprz, sól, brązowy cukier, ziele angielskie, liść laurowy.

kulebiak 2

Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy do nich wymoczone suszone borowiki oraz posiekane pół kilograma kiszonej kapusty. Wrzucamy grubo pokrojone suszone śliwki. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy ok 60 min.

Farsz układamy na cieście, w taki sposób, żeby brzegi pozostały puste. Z trzech stron ciasto zawijamy do środka i zwijamy jak roladę. Pozostały pusty bok smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem Zdrovo i zamykamy naszego kulebiaka. Tym samym jajem smarujemy również wierzch. Wstawiamy do piekarnika na ok 45 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

A tu zobaczcie krok po kroku, jak wykonać tę potrawę:

Przepysznych, rodzinnych i wspaniałych Świąt dla Was!

Zdrovo

Światovo – jaja po turecku!

Razem z Fundacją Polskie Dzieci Org celebrujemy ostatnie tygodnie lata i staramy się łapać jak najwięcej promyków słońca. Lato i wakacje to podróże i odkry...

Kibicujemy Śląsk Wrocław!

Fermy Drobiu Woźniak i marka Zdrovo Oficjalnym Partnerem Śląska Wrocław

Oficjalnym Partnerem Śląska Wrocław została marka Zdrovo, należąca do Ferm Drobiu ...

Światovo – Carbonara!

Na #światovo proponujemy Wam spagetti carbonara - kto jej nie lubi? Prosta i szybka w przygotowaniu, i tak zniewalająco pyszna, jak na #comfortfood przysta...