image/svg+xml

Wigilijny kulebiak na novo!

Na tegoroczny wigilijny stół chcielibyśmy zainspirować i zachęcić Was razem z eKuchareczką do tradycyjnej potrawy słowiańskiej - kulebiaka. Pomimo słowiańskiego pochodzenia tej potrawy, uważa się, że nazwa „kulebiak” wywodzi się od niemieckiego słowa Kohlgeback, oznaczającego ciasto nadziewane kapustą.

Tradycyjny kulebiak pieczemy z drożdżowego ciasta, które przygotowujemy rozczyniając drożdże w ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru. Kiedy ‚zapracują’, zaczyn mieszamy z resztą mąki oraz jajkami Zdrovo, solą, roztopionym przestudzonym masłem i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i bez problemu będzie odchodzić od dłoni lub misy robota planetarnego. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.

Jeśli jednak, podobnie, jak ja, nie wciśniesz już do swojego planu na najbliższe dni nawet szpilki, proponuję ułatwić sobie zadanie i skorzystać z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości, które delikatnie rozwijamy i układamy na nim farsz.

Co potrzebujemy?

– opakowanie ciasta francuskiego (wersja dla zabieganych)

– jedno jajo Zdrovo

– pół cebuli

– trzy ząbki czosnku

– pół kg kapusty kiszonej

– garść suszonych borowików

– kilka suszonych śliwek

– pieprz, sól, brązowy cukier, ziele angielskie, liść laurowy.

kulebiak 2

Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy do nich wymoczone suszone borowiki oraz posiekane pół kilograma kiszonej kapusty. Wrzucamy grubo pokrojone suszone śliwki. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy ok 60 min.

Farsz układamy na cieście, w taki sposób, żeby brzegi pozostały puste. Z trzech stron ciasto zawijamy do środka i zwijamy jak roladę. Pozostały pusty bok smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem Zdrovo i zamykamy naszego kulebiaka. Tym samym jajem smarujemy również wierzch. Wstawiamy do piekarnika na ok 45 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

A tu zobaczcie krok po kroku, jak wykonać tę potrawę:

Przepysznych, rodzinnych i wspaniałych Świąt dla Was!

Zdrovo

Światovo - Pad Thai z jajem

Pad Thai to ikona kuchni azjatyckiej, orientalne danie, które zachwyci smakiem. A jego sposób przyrządzania jest banalnie prosty. Króluje w wielu restaurac...

Jajo nie tylko od Święta. Jadłospis poświąteczny.

Święta czas zacząć! Z tej okazji my mamy dla Was sporo przydatnej i zdrowej wiedzy w prezencie oraz jadłospis poświąteczny - który z pewnością pomoże w reg...

Przepis na pyszny obiad z jajecznicą i stekiem z kalafiora

Czasami brakuje pomysłu na obiad, prawda? I nie masz siły wymyślać czegoś nowego? Mamy rozwiązanie z prostymi składnikami - jaja i warzywa, które mogą skra...