image/svg+xml

Majówkovo!

#majówkovo przed nami. Liczymy na słońce pomimo prognozy. Aby umilić Wasze pikniki, wycieczki rowerowe czy spacery, razem z Fundacją Polskie Dzieci mamy dla Was przepis na wiosenne spring rollsy z jajem. Idealna przekąska, którą możecie zabrać wszędzie. Mieści się do koszyka i oczywiście w dłoń. Dietetyk Justyna razem z kulinarnymi asystentkami Zosią i Hanią pokażą Wam jakie to proste i przede wszystkim pyszne. 

Aby zrobić tę pyszną i prostą w wykonaniu potrawę potrzebujemy:

  • papier ryżowy - kupicie go w praktycznie każdym markecie lub dyskontach podczas tygodnia azjatyckiego
  • jajo ugotowane na twardo

  • świeże warzywa i owoce: rzodkiewka, ogórek, marchewka, awokado, melon

Składniki na sos:

  • masło orzechowe
  • sos sojowy
  • limonka
  • syrop klonowy
  • imbir korzeń

przepis na spring rolls

Jaja obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Obieramy ogórka oraz marchewkę, a następnie za pomocą obieraczki kroimy je na długie paski. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, a mango i awokado w kostkę. Papier ryżowy namaczamy przez 5 sekund w ciepłej wodzie, następnie układamy na środku kolejno warzywa i jajko. Na koniec zawijamy.
Sos: do miski wkładamy masło orzechowe, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczkę startego imbiru i wyciskamy sok z połowy limonki. Całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane spring rollsy podajemy z sosem orzechowym :)
Smacznego!

Spędzajcie czas #majówkovo na łonie natury. Dużo słońca i pięknej pogody Wam życzymy!

INFORMACJA W SPRAWIE ZBÓŻ: Fermy Woźniak od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...

Światowy Dzień Jaja 2023: Jaja dla zdrowej przyszłości!

W piątek 13 października entuzjaści jaj na całym świecie spotkają się, aby docenić niezwykłe korzyści żywieniowe, środowiskowe i społeczne jaj.
Światowy Dz...

Sałatka na lato z brokułem i jajem

Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci ...