image/svg+xml

Majówkovo!

#majówkovo przed nami. Liczymy na słońce pomimo prognozy. Aby umilić Wasze pikniki, wycieczki rowerowe czy spacery, razem z Fundacją Polskie Dzieci mamy dla Was przepis na wiosenne spring rollsy z jajem. Idealna przekąska, którą możecie zabrać wszędzie. Mieści się do koszyka i oczywiście w dłoń. Dietetyk Justyna razem z kulinarnymi asystentkami Zosią i Hanią pokażą Wam jakie to proste i przede wszystkim pyszne. 

Aby zrobić tę pyszną i prostą w wykonaniu potrawę potrzebujemy:

  • papier ryżowy - kupicie go w praktycznie każdym markecie lub dyskontach podczas tygodnia azjatyckiego
  • jajo ugotowane na twardo

  • świeże warzywa i owoce: rzodkiewka, ogórek, marchewka, awokado, melon

Składniki na sos:

  • masło orzechowe
  • sos sojowy
  • limonka
  • syrop klonowy
  • imbir korzeń

przepis na spring rolls

Jaja obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Obieramy ogórka oraz marchewkę, a następnie za pomocą obieraczki kroimy je na długie paski. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, a mango i awokado w kostkę. Papier ryżowy namaczamy przez 5 sekund w ciepłej wodzie, następnie układamy na środku kolejno warzywa i jajko. Na koniec zawijamy.
Sos: do miski wkładamy masło orzechowe, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczkę startego imbiru i wyciskamy sok z połowy limonki. Całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane spring rollsy podajemy z sosem orzechowym :)
Smacznego!

Spędzajcie czas #majówkovo na łonie natury. Dużo słońca i pięknej pogody Wam życzymy!

#Deserovo - czas na wakacyjne słodycze!

Wakacje czas start! A letni czas to letnie menu, w tym słodkości, którym trudno się oprzeć w czasie laby i relaksu. Razem z Fundacją Polskie Dzieci w czwar...

Piknikovo – czas na relaks w plenerze!

Sezon na relaks w plenerze właśnie się zaczyna i piknik to idealny pomysł na spontaniczny wypad za miasto, a wszystkie dzieci uwielbiają harce na świeżym p...

Światovo czyli inspiracja kulinarna z Hiszpanii

Tortilla de patatas (ziemniaczana tortilla) lub po prostu hiszpańska tortilla to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Jest to jeden z elementarnych i obo...