image/svg+xml

Majówkovo!

#majówkovo przed nami. Liczymy na słońce pomimo prognozy. Aby umilić Wasze pikniki, wycieczki rowerowe czy spacery, razem z Fundacją Polskie Dzieci mamy dla Was przepis na wiosenne spring rollsy z jajem. Idealna przekąska, którą możecie zabrać wszędzie. Mieści się do koszyka i oczywiście w dłoń. Dietetyk Justyna razem z kulinarnymi asystentkami Zosią i Hanią pokażą Wam jakie to proste i przede wszystkim pyszne. 

Aby zrobić tę pyszną i prostą w wykonaniu potrawę potrzebujemy:

  • papier ryżowy - kupicie go w praktycznie każdym markecie lub dyskontach podczas tygodnia azjatyckiego
  • jajo ugotowane na twardo

  • świeże warzywa i owoce: rzodkiewka, ogórek, marchewka, awokado, melon

Składniki na sos:

  • masło orzechowe
  • sos sojowy
  • limonka
  • syrop klonowy
  • imbir korzeń

przepis na spring rolls

Jaja obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Obieramy ogórka oraz marchewkę, a następnie za pomocą obieraczki kroimy je na długie paski. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, a mango i awokado w kostkę. Papier ryżowy namaczamy przez 5 sekund w ciepłej wodzie, następnie układamy na środku kolejno warzywa i jajko. Na koniec zawijamy.
Sos: do miski wkładamy masło orzechowe, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczkę startego imbiru i wyciskamy sok z połowy limonki. Całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane spring rollsy podajemy z sosem orzechowym :)
Smacznego!

Spędzajcie czas #majówkovo na łonie natury. Dużo słońca i pięknej pogody Wam życzymy!

Kolejny rok razem z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii im. Profesora Zbigniewa Religi

W Fermach Woźniak od zawsze angażujemy się we wsparcie szczytnych inicjatyw, dlatego też partnerstwo z Fundacją to konsekwentna realizacja naszej misji. Je...

Piernikovo od Zdrovo!

Świąteczny piernik to przepyszny wypiek, nieodzowny element bożonarodzeniowego stołu, który smakuje wszystkim. W tym roku mamy dla Was specjalny przepis od...

Światovo - Jaja po wiedeńsku

W cyklu #światovo dziś zapraszamy Was na jaja po wiedeńsku - klasyczny przepis, który pomimo prostoty, nie należy do najprostszych w przygotowaniu. Warto j...