#majówkovo przed nami. Liczymy na słońce pomimo prognozy. Aby umilić Wasze pikniki, wycieczki rowerowe czy spacery, razem z Fundacją Polskie Dzieci mamy dla Was przepis na wiosenne spring rollsy z jajem. Idealna przekąska, którą możecie zabrać wszędzie. Mieści się do koszyka i oczywiście w dłoń. Dietetyk Justyna razem z kulinarnymi asystentkami Zosią i Hanią pokażą Wam jakie to proste i przede wszystkim pyszne.
Aby zrobić tę pyszną i prostą w wykonaniu potrawę potrzebujemy:
jajo ugotowane na twardo
Składniki na sos:
Jaja obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Obieramy ogórka oraz marchewkę, a następnie za pomocą obieraczki kroimy je na długie paski. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, a mango i awokado w kostkę. Papier ryżowy namaczamy przez 5 sekund w ciepłej wodzie, następnie układamy na środku kolejno warzywa i jajko. Na koniec zawijamy.
Sos: do miski wkładamy masło orzechowe, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczkę startego imbiru i wyciskamy sok z połowy limonki. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane spring rollsy podajemy z sosem orzechowym :)
Smacznego!
Spędzajcie czas #majówkovo na łonie natury. Dużo słońca i pięknej pogody Wam życzymy!
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...