To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
Jak robimy?
Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż formę do pieczenia lub inne naczynie do pieczenia, w którym zmieści się awokado z papierem do pieczenia. Wydrąż niewielką ilość miąższu awokado* ze środka, aby utworzyć duży otwór na jajka.
Rozbij 1 jajo do miski, a następnie delikatnie wlej żółtko do otworu w awokado, lekko przytrzymując białko, aby wszystko się zmieściło. Powtórz czynność z pozostałymi jajkami i awokado.
Wstaw do piekarnika i piec przez 15-20 minut (w zależności od tego, jak rzadkie lubisz żółtko).
Udekoruj wybranymi przyprawami lub zjedz bezpośrednio jako smaczną, pożywną przekąskę lub opcję śniadaniową z tostami lub komosą ryżową.
*wskazówka: odłóż miąższ awokado na bok, aby zjeść go później lub zjedz go, czekając, aż jajka z awokado się ugotują lub włóż go do zamrażarki, aby wrzucić go do smoothie lub bloków lodowych.
Wiosna to czas świeżości, energii i smacznych, lekkich dań! Po chłodniejszych miesiącach chętnie sięgamy po proste i wartościowe przepisy, które dodają nam...
Walentynki na Zdrovo – przepis na miłość w kuchni
Dziś mamy dla Was szybki i prosty przepis na jajka w kształcie serca! Bo miłość najlepiej wyraża się prz...
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...