Świąteczny piernik to przepyszny wypiek, nieodzowny element bożonarodzeniowego stołu, który smakuje wszystkim. W tym roku mamy dla Was specjalny przepis od naszego kolegi Filipa z zespołu Zdrovo na wyjątkowy piernik, który nazwany też jest "piernikiem taty".
Przepięknie pachnie, wprowadzając iście świąteczny nastrój, nie kruszy się podczas krojenia i gwarantujemy Wam, że zniknie błyskawicznie z talerza. Liczymy na to, że wypróbujecie ten przepis i zasmakujecie tego prostego i pysznego ciasta. Idealnym dodatkiem do niego jest polewa czekoladowa, która po prostu rozpływa się w ustach przy każdym kęsie.
Czego potrzebujemy?
Składniki do ciasta:
Składniki do polewy:
Jak robimy?
Ciasto
Mieszamy wszystkie sypkie produkty (1). Dodajemy jaja, 1 szklankę oleju, I na koniec dżem (2). Ciasto wlewamy do foremki prostokątnej (3), wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez około 60 minut (4). Bez funkcji termoobiegu.
Polewa
Rozpuszczamy w rondlu masło, dodajemy cukier, kakao i mieszamy (5). Następnie dodajemy mleko, i dalej mieszamy.
Gdy polewa ostygnie, a ciasto już wyjmiecie z piekarnika I dacie mu także troche ostygnąć, polewę rozprowadzamy równomiernie pędzelkiem na cieście (6).
I gotowe!
Życzymy Wam pysznych, pięknie pachnących świąt piernikiem w gronie rodziny i przyjaciół!
Trzymajcie się #zdrovo!
Desery z owocami to pyszne i proste jedzenie, które umili każdy podwieczorek. Idealny na majowy weekend, zwłaszcza na piknikach w plenerze. Łapcie przepis!...
Pad Thai to ikona kuchni azjatyckiej, orientalne danie, które zachwyci smakiem. A jego sposób przyrządzania jest banalnie prosty. Króluje w wielu restaurac...
Święta czas zacząć! Z tej okazji my mamy dla Was sporo przydatnej i zdrowej wiedzy w prezencie oraz jadłospis poświąteczny - który z pewnością pomoże w reg...