Zdrovo w posiłkach dla medyków. Fermy Woźniak zaangażowane w akcję wsparcia służby zdrowia.
Lekarze i lekarki, pielęgniarki i pielęgniarze, położne, położnicy, ratownicy i ratowniczki medyczne — bohaterowie naszej codzienności są wyjątkowi pod wieloma względami, ale w jednym nie różnią się od reszty z nas: aby być w pełni sił, muszą jeść zdrowe i pożywne posiłki. Marka Zdrovo, we współpracy z Fundacją One Są Bosskie, postanowiła więc dołożyć swoją cegiełkę do programu wsparcia warszawskich medyków.
Jaja marki Zdrovo znalazły się na liście składników, z których kucharze warszawskiej restauracji Belvedere będą przygotowywać posiłki dla medyków z warszawskich szpitali. Fermy Woźniak przekazały na ten cel transport 11 tysięcy jaj.
Belvedere realizuje projekt wsparcia dla służby zdrowia we współpracy z firmami Polpharma i Herbapol. Dzięki środkom pieniężnym oraz darowiznom przekazywanym przez partnerów, restauracyjny catering każdego dnia dociera nawet do 700 osób.
Od początku marca, czyli od momentu inauguracji projektu, do medyków trafiło już ponad 40 tysięcy posiłków.
Ciepły obiad dostarczony przez catering Belvedere każdego dnia mogą zjeść pracownicy siedmiu warszawskich placówek medycznych: Wojskowego Instytutu Medycznego na ul. Szaserów, Szpitala MSWiA na ul. Wołoskiej, Szpitala Zakaźnego na ul. Wolskiej, Szpitala w Międzylesiu przy ul. Bursztynowej, Pogotowia Ratunkowego, oddział Woronicza, Centralnego Pogotowia Ratunkowego oraz Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.
Akcja rozpoczęła się 20 marca i będzie trwała tak długo, jak długo firmy, takie jak Fermy Woźniak, będą gotowe przekazywać produkty do przyrządzania wartościowych potraw.
— Żadne słowa nie są w stanie opisać wdzięczności, jaką każdy z nas czuje dzisiaj w stosunku do medyków. Gdy tylko pojawiła się możliwość, aby przynajmniej w taki sposób okazać nasze wsparcie, nie wahaliśmy się ani chwili — mówi, pełnomocnik zarządu Ferm Woźniak, Barbara Woźniak
— Jaja to podstawowy składnik tak wielu potraw — kucharzom restauracji Belvedere z pewnością uda się wyczarować z nich niesamowicie smaczne posiłki. Nie zapominajmy również, że jaja to istne bomby witaminowe: dostarczają naszym organizmom masy niezbędnych witamin i mikroelementów. Ten aspekt warto dziś podkreślić szczególnie: jeśli czegokolwiek naszym medykom obecnie potrzeba, to przecież właśnie zdrowia — komentuje Barbara Woźniak.
Zdrowotny aspekt posiłków dostarczanych medykom podkreśla również Michał Kossma Sklaski, prezes Fundacji One Są Bosskie, która pośredniczy w przekazywaniu produktów dla restauracji Belvedere.
foto: Belvedere Catering
— Rekomendujemy tylko produkty od sprawdzonych dostawców. Aby móc wykonywać swoje obowiązki i pracować w pełni sił, lekarze nie mogą żywić się “śmieciowym jedzeniem”. Posiłki, które trafiają do nich w ramach akcji powstają na bazie pełnowartościowych, zdrowych produktów. Takich jak jaja marki Zdrovo — tłumaczy Skalski.
Prezes fundacji podkreśla, że niemal każda firma, do której zwraca się o pomoc, z wielkim entuzjazmem angażuje się w akcję:
— Nie zdarzyło się, aby ktoś nam odmówił. Jedyne pytania, które się pojawiają, to: “Ile?” i “Na kiedy?”. To piękne i bezinteresowne. Nie ma rozmów o wielkości logo na plakatach informujących o akcji, nie ma mowy o jej nagłaśnianiu i reklamowaniu. Każdy dzieli się tym, co ma, ze szczerego serca i wdzięczności dla personelu medycznego — komentuje prezes fundacji.
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...