image/svg+xml

Przepis na pyszny obiad z jajecznicą i stekiem z kalafiora

Czasami brakuje pomysłu na obiad, prawda? I nie masz siły wymyślać czegoś nowego? Mamy rozwiązanie z prostymi składnikami - jaja i warzywa, które mogą skraść Twoje kulinarne serce. Łapcie przepis na steki z kalafiora z ziołową jajecznicą! 

Co potrzebujemy?

  • 8 jaj #zdrovo
  • 1 główka kalafiora, pokrojona na 1,5 cm grubości
    steki
  • oliwa z oliwek w sprayu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 35g masła, posiekanego
  • 1 filiżanka mieszanych, posiekanych ziół
  • 60 g młodego szpinaku
  • 3 zielone cebulki, cienko pokrojone
  • cytryna, do podania
  • brązowy ryż na parze i sałatka z pomidorów, do podania (opcjonalnie)

Jak robimy?

 

1. Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu.
2. Spryskaj kalafiora oliwą i umieścić na rozgrzanym grillu na 5 minut z każdej strony.
3. W międzyczasie umieść jaja i mleko w dużej misce i ubij je razem, aż spieni się i połączy.
4. Roztop masło w dużej patelni na średnim ogniu. Po roztopieniu dodaj mieszankę jajeczną i delikatnie mieszaj drewnianą łyżką przez 2-3 minuty lub do czasu, gdy jajka będą po prostu ścięte. Wymieszaj z ziołami i zdejmij patelnię z ognia. Dopraw solą i pieprzem.
5. Podawaj steki z kalafiora z jajecznicą i szpinakiem. Możesz posypać dodatkowymi ziołami, zieloną cebulą i cząstkami cytryny. Podawaj z brązowym ryżem na parze i sałatką z pomidorów, jeśli lubisz.

Palce lizać! Smaczego!

 

źródło: Australian Eggs 

Deserovo - owoce w cieście

Desery z owocami to pyszne i proste jedzenie, które umili każdy podwieczorek. Idealny na majowy weekend, zwłaszcza na piknikach w plenerze. Łapcie przepis!...

Światovo - Pad Thai z jajem

Pad Thai to ikona kuchni azjatyckiej, orientalne danie, które zachwyci smakiem. A jego sposób przyrządzania jest banalnie prosty. Króluje w wielu restaurac...

Jajo nie tylko od Święta. Jadłospis poświąteczny.

Święta czas zacząć! Z tej okazji my mamy dla Was sporo przydatnej i zdrowej wiedzy w prezencie oraz jadłospis poświąteczny - który z pewnością pomoże w reg...