image/svg+xml

Sałatka na lato z brokułem i jajem

Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci mogą wykonywać proste czynności w przygotowaniach, takie jak mieszanie czy dodawanie odmierzonych składników. Ich satysfakcja z pomocy będzie nieoceniona!

Łapcie przepis na pyszną sałatkę, w sam raz na lipcowy obiad czy kolację.

Na sałatkę z brokułami i pestkami potrzebujemy:

  • Jaja kurze – dwie sztuki średnie (100 g)
  • Brokuły – pół sztuki średniej (250 g)
  • Kukurydza – 3 łyżki (60 g)
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki (40 g)
  • Majonez – 1 łyżeczka (12 g) 
  • Pestki dyni – 1 łyżka (10 g)
  • Musztarda – 1 łyżeczka (5 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Pietruszka, natka – łyżeczka (5 g)
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta

Jak przygotowujemy?

Brokuły ugotuj w wodzie ze szczyptą soli tak, aby były al. dente i zostaw do wystygnięcia. Jaja ugotuj na twardo (wrzuć je do gotującej się wody, gotuj 7 min) i ostudź. Do miski wrzuć brokuły, kukurydzę, pokrojone jajko i zalej wszystko sosem z jogurtu, majonezu, musztardy i czosnku. Posyp posiekaną natką pietruszki.

 

Voila!

Smacznego ;)

 

INFORMACJA W SPRAWIE ZBÓŻ: Fermy Woźniak od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...

Światowy Dzień Jaja 2023: Jaja dla zdrowej przyszłości!

W piątek 13 października entuzjaści jaj na całym świecie spotkają się, aby docenić niezwykłe korzyści żywieniowe, środowiskowe i społeczne jaj.
Światowy Dz...

Deserovo - owoce w cieście

Desery z owocami to pyszne i proste jedzenie, które umili każdy podwieczorek. Idealny na majowy weekend, zwłaszcza na piknikach w plenerze. Łapcie przepis!...