image/svg+xml

Sałatka na lato z brokułem i jajem

Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci mogą wykonywać proste czynności w przygotowaniach, takie jak mieszanie czy dodawanie odmierzonych składników. Ich satysfakcja z pomocy będzie nieoceniona!

Łapcie przepis na pyszną sałatkę, w sam raz na lipcowy obiad czy kolację.

Na sałatkę z brokułami i pestkami potrzebujemy:

  • Jaja kurze – dwie sztuki średnie (100 g)
  • Brokuły – pół sztuki średniej (250 g)
  • Kukurydza – 3 łyżki (60 g)
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki (40 g)
  • Majonez – 1 łyżeczka (12 g) 
  • Pestki dyni – 1 łyżka (10 g)
  • Musztarda – 1 łyżeczka (5 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Pietruszka, natka – łyżeczka (5 g)
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta

Jak przygotowujemy?

Brokuły ugotuj w wodzie ze szczyptą soli tak, aby były al. dente i zostaw do wystygnięcia. Jaja ugotuj na twardo (wrzuć je do gotującej się wody, gotuj 7 min) i ostudź. Do miski wrzuć brokuły, kukurydzę, pokrojone jajko i zalej wszystko sosem z jogurtu, majonezu, musztardy i czosnku. Posyp posiekaną natką pietruszki.

 

Voila!

Smacznego ;)

 

Deserovo - owoce w cieście

Desery z owocami to pyszne i proste jedzenie, które umili każdy podwieczorek. Idealny na majowy weekend, zwłaszcza na piknikach w plenerze. Łapcie przepis!...

Światovo - Pad Thai z jajem

Pad Thai to ikona kuchni azjatyckiej, orientalne danie, które zachwyci smakiem. A jego sposób przyrządzania jest banalnie prosty. Króluje w wielu restaurac...

Jajo nie tylko od Święta. Jadłospis poświąteczny.

Święta czas zacząć! Z tej okazji my mamy dla Was sporo przydatnej i zdrowej wiedzy w prezencie oraz jadłospis poświąteczny - który z pewnością pomoże w reg...