To będą ciut inne Święta niż zwykle - wszyscy jesteśmy tego świadomi. Razem z eKuchareczką w ramach akcji #zostanwdomu namawiamy Was, aby właśnie dlatego, w kuchni cieszyć się Wielkanocą jeszcze bardziej!
Postanowiliśmy połączyć tradycyjne menu świąteczne z nowymi inspiracjami. Tradycyjnie, jak zawsze w roli głównej na naszych stołach będzie żurek, obowiązkowo z jajkiem ;) oraz naturalnie sernik. Przedstawiamy wyjątkową wersję tego ciasta, ponieważ wychodzi zawsze, mimo dużej ilości bakalii, jest ultra puszysty i mega wilgotny.
Jak go wykonać?
Składniki:
1,5 kg twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gotowego na sernik
10 jaj
200 g masła
szklanka cukru
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
rodzynki
kandyzowana skórka pomarańczowa
garść bułki tartej
Zaczynamy od roztopienia masła, które musimy wystudzić, zanim dolejemy je do sera. Odrobinę masła pozostawiamy do wysmarowania blachy. W między czasie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Odstawiamy. Masę serową mieszamy z żółtkami i roztopionym masłem. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy aromat migdałowy oraz rodzynki i skórkę pomarańczową. Na koniec ostrożnie mieszamy z ubitą pianą białek. Blachę wysmarowujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Możemy zastąpić ją mielonymi migdałami.
Wylewamy masę i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.
Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną z masłem mleczną lub białą czekoladą. Znakomicie będzie też smakował ze zmiksowanymi z cukrem mrożonymi truskawkami.
Obejrzyjcie filmik, jak przygotować sernik krok po kroku.
Życzymy Wam pełnych radości, tętniących wiosną, pysznych, rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy i pamiętajcie #zostanwdomu!
Zdrovo Pisankovo!
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...