image/svg+xml

Sernikovo na Wielkanoc

To będą ciut inne Święta niż zwykle - wszyscy jesteśmy tego świadomi. Razem z eKuchareczką w ramach akcji #zostanwdomu namawiamy Was, aby właśnie dlatego, w kuchni cieszyć się Wielkanocą jeszcze bardziej! 

Postanowiliśmy połączyć tradycyjne menu świąteczne z nowymi inspiracjami. Tradycyjnie, jak zawsze w roli głównej na naszych stołach będzie żurek, obowiązkowo z jajkiem ;) oraz naturalnie sernik. Przedstawiamy wyjątkową wersję tego ciasta, ponieważ wychodzi zawsze, mimo dużej ilości bakalii, jest ultra puszysty i mega wilgotny. 

fot1 male fot3 male

Jak go wykonać?

Składniki:
1,5 kg twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gotowego na sernik
10 jaj
200 g masła
szklanka  cukru
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
aromat migdałowy
rodzynki
kandyzowana skórka pomarańczowa
garść bułki tartej

Zaczynamy od roztopienia masła, które musimy wystudzić, zanim dolejemy je do sera. Odrobinę masła pozostawiamy do wysmarowania blachy. W między czasie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Odstawiamy. Masę serową mieszamy z żółtkami i roztopionym masłem. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy aromat migdałowy oraz rodzynki i skórkę pomarańczową. Na koniec ostrożnie mieszamy z ubitą pianą białek. Blachę wysmarowujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Możemy zastąpić ją mielonymi migdałami. 

foto5 male foto4 male
Wylewamy masę i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut. Studzimy w otwartym piekarniku. 
Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną z masłem mleczną lub białą czekoladą. Znakomicie będzie też smakował ze zmiksowanymi z cukrem mrożonymi truskawkami. 
Obejrzyjcie filmik, jak przygotować sernik krok po kroku.

 

Życzymy Wam pełnych radości, tętniących wiosną, pysznych, rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy i pamiętajcie #zostanwdomu!

Zdrovo Pisankovo!

INFORMACJA W SPRAWIE ZBÓŻ: Fermy Woźniak od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...

Światowy Dzień Jaja 2023: Jaja dla zdrowej przyszłości!

W piątek 13 października entuzjaści jaj na całym świecie spotkają się, aby docenić niezwykłe korzyści żywieniowe, środowiskowe i społeczne jaj.
Światowy Dz...

Sałatka na lato z brokułem i jajem

Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci ...