image/svg+xml

Śniadaniovo czyli o "szwedzkim" stole w polskiej tradycji

Ze świętami Wielkiejnocy wiążą się tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Niewątpliwie jedną z nich są serwowane z okazji świąt potrawy. Co zrobić, aby śniadanie wielkanocne było nie tylko wyjątkowe, ale też zdroworozsądkowe? Tego dowiecie się w drugim odcinku naszej kolejnej serii Polskie Dzieci jedzą #zdrovo.

Z każdymi świętami wiążą się tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Niewątpliwie jedną z nich są serwowane z okazji świąt potrawy. Na wielkanocnym stole królują oczywiście jaja symbolu życia i nadziei. Jajo ma absolutnie wszystkie kluczowe składniki odżywcze pozwalające na rozwój małego kurczaczka, tym samym spożywając jajka dostarczamy do organizmu nie tylko pełnowartościowe białko, ale też inne cenne wartości odżywczych. 

Jajo jest źródłem cennych minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz witamin m.in.: witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy A, D, E, K, a także lecytyny.

aktualnosc www 2 zurek

W całej Polsce na Wielkanoc także przygotowuje się barszcz biały lub żurek. Czy wiecie czym różnią się te dwie zupy? Różnica tkwi w szczególe

  • do żurku robi się zakwas z mąki żytniej,
  • barszcz biały zagęszcza się mąką pszenną.

O tradycjach wielkanocnych opowiadać można by wiele, szczególnie, że każdy region ma coś charakterystycznego tylko dla siebie, mamy też coraz więcej zapożyczeń z zachodu, chociażby szukanie wielkanocnego króliczka, co zresztą jest świetną zabawą dla dzieci.

Wielkanoc to także pyszne łakocie, których nie może zabraknąć. Mamy dla Was przepisz na Wielkanocną Pavlovą przypominającą jajo sadzone.

beza 

Przepis:

Beza:

  1. 1 mała szczypta soli
  2. 1 łyżeczka octu winnego
  3. 6 białek z jajek kurzych
  4. 300 g cukru (najlepszy będzie drobnoziarnisty, lub kryształ lekko zmielony)
  5. 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Uruchom piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni. Beza po ubiciu powinna trafić od razu do ciepłego piekarnika. Podczas ubijania piany przygotuj też blachę z papierem do pieczenia.

Do suchego naczynia, w którym będziesz ubijać bezę wbijamy 6 białek, dodajemy małą szczyptę soli i zaczynamy ubijać aż powstanie sztywna piana. Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy małymi porcjami cukier. Nie spieszymy się z dodawaniem cukru. Całość rozkładamy w czasie ubijając ciągle przez ok. 6-7 minut. Piana białkowa powinna być lśniąca i sztywna. Gdy dodamy już cały cukier - na koniec dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego. Ubijamy jeszcze 20-30 sekund.

Tak przygotowana masę rozkładamy łyżką na papierze do pieczenia - z podanej porcji wyjdzie około 10-12 mniejszych bez.

Bezy wypiekamy najpierw w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5 minut, dalej skręcamy temperaturę do 150 stopni i wypiekamy jeszcze 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezy aż do całkowitego wystygnięcia.

Masa:

  1. 500 g twarogu
  2. 250 g jogurtu naturalnego
  3. laska wanilii

Ser i jogurt umieszczamy w misie blendera, dodajemy ziarenka wanilii i mielimy na jednolitą masę, którą wykładamy po równo na każdej bezie. Nam trafił się wyjątkowo rzadki jogurt i cała masa przez to była rzadka, więc zrobiliśmy wgłębienia w bezach, dzięki czemu nie rozlała się dookoła - na wszystko jest rozwiązanie! 

Na wierzch wykładamy owoce, z racji wczesnej wiosny i iście świątecznego nastroju wykorzystaliśmy połówki brzoskwiń z puszki, dzięki czemu deser wygląda jak JAJO SADZONE! I smakuję cudownie! 

 

Życzymy Wam pysznych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych!
Trzymajcie się
#zdrovo

 

#Deserovo - czas na wakacyjne słodycze!

Wakacje czas start! A letni czas to letnie menu, w tym słodkości, którym trudno się oprzeć w czasie laby i relaksu. Razem z Fundacją Polskie Dzieci w czwar...

Piknikovo – czas na relaks w plenerze!

Sezon na relaks w plenerze właśnie się zaczyna i piknik to idealny pomysł na spontaniczny wypad za miasto, a wszystkie dzieci uwielbiają harce na świeżym p...

Światovo czyli inspiracja kulinarna z Hiszpanii

Tortilla de patatas (ziemniaczana tortilla) lub po prostu hiszpańska tortilla to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Jest to jeden z elementarnych i obo...