image/svg+xml

Sportovo

Dobre na śniadanie, obiad i kolację także jako przekąska czy koktajl. Dostępne i tanie źródło najważniejszych witamin i minerałów. Jajo – niezastąpiony i wyjątkowy produkt w kuchni. Można ugotować z niego najpyszniejsze dania, uniwersalny składnik, który sprawdzi się również podczas wykwintnej kolacji. Młody, stary, osoby aktywnie fizycznie i te nieaktywna fizycznie, powinna często po nie sięgać. Są nieodzownym składnikiem kiedy dużo ćwiczymy lub prowadzimy sportowy tryb życia.  

Dlaczego?


Aminokwasy w jajach są przekształcane w skórze, mięśniach, kolagenie i innych tkankach ciała bardziej skutecznie niż białka z dowolnego innego pożywienia. Żółtka jaj są bogate w składniki odżywcze. Duże jajko posiada aż 6g białka, a także prawie wszystkie z najważniejszych dla ludzi witamin i minerałów. Żółtka są również doskonałym źródłem luteiny, zeaksantyny i karotenoidów.

jajka zdrowo odzywcze skladniki

Jajko i sport

Czy wiecie, że regularne spożywanie jaja na śniadanie pomaga przyspieszyć redukcję tkanki tłuszczowej? Naprawdę!
Badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą jajka rano łatwiej ograniczają ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia. Jajko jest bardzo sycące. A około 75% tłuszczu, który można znaleźć w jajach są nienasycone. Badania sugerują, że zdrowi ludzie mogą jeść do dwóch jaj dziennie jako część diety o niskiej zawartości tłuszczu, jednocześnie nie podnosząc ryzyka chorób serca. Dwa jaja dostarczają prawie połowę dziennego zapotrzebowania na choliny. Związek ten jest kluczowym elementem acetylocholiny – neuroprzekaźnika, który przenosi informacje między nerwami mięśni i sprzyja przechowywaniu wspomnień w mózgu.

Inspiracja

Jeśli jajka odgrywają w Twojej diecie kluczową rolę - a mamy taką nadzieję, to warto poszukać inspiracji co do ich przygotowania. Na miękko, na twardo, w postaci jajecznicy czy omletu – sportowcy przerobili prawdopodobnie już wszystko.
Urozmaicającym, pysznym daniem z użyciem jaj jest szakszuka - zaczerpnięte z kuchni tunezyjskiej, czyli jaja sadzone na lekkim sosie z pomidorów, czerwonej papryki i cebulki.
Idealnie na śniadanie sprawdzi się również frittata, czyli zapiekany omlet z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i różyczkami brokułu.

Jajka w diecie sportowca to niezbędne źródło pełnowartościowego białka koniecznego do budowania mięśni i odporności. Zawierają mnóstwo witamin i substancji korzystnie wpływających na nasz stan zdrowia, dlatego warto je jeść.

Smaczenego!

#sportovo 

 

Światovo - Pad Thai z jajem

Pad Thai to ikona kuchni azjatyckiej, orientalne danie, które zachwyci smakiem. A jego sposób przyrządzania jest banalnie prosty. Króluje w wielu restaurac...

Jajo nie tylko od Święta. Jadłospis poświąteczny.

Święta czas zacząć! Z tej okazji my mamy dla Was sporo przydatnej i zdrowej wiedzy w prezencie oraz jadłospis poświąteczny - który z pewnością pomoże w reg...

Przepis na pyszny obiad z jajecznicą i stekiem z kalafiora

Czasami brakuje pomysłu na obiad, prawda? I nie masz siły wymyślać czegoś nowego? Mamy rozwiązanie z prostymi składnikami - jaja i warzywa, które mogą skra...