Dobre na śniadanie, obiad i kolację także jako przekąska czy koktajl. Dostępne i tanie źródło najważniejszych witamin i minerałów. Jajo – niezastąpiony i wyjątkowy produkt w kuchni. Można ugotować z niego najpyszniejsze dania, uniwersalny składnik, który sprawdzi się również podczas wykwintnej kolacji. Młody, stary, osoby aktywnie fizycznie i te nieaktywna fizycznie, powinna często po nie sięgać. Są nieodzownym składnikiem kiedy dużo ćwiczymy lub prowadzimy sportowy tryb życia.
Dlaczego?
Aminokwasy w jajach są przekształcane w skórze, mięśniach, kolagenie i innych tkankach ciała bardziej skutecznie niż białka z dowolnego innego pożywienia. Żółtka jaj są bogate w składniki odżywcze. Duże jajko posiada aż 6g białka, a także prawie wszystkie z najważniejszych dla ludzi witamin i minerałów. Żółtka są również doskonałym źródłem luteiny, zeaksantyny i karotenoidów.
Jajko i sport
Czy wiecie, że regularne spożywanie jaja na śniadanie pomaga przyspieszyć redukcję tkanki tłuszczowej? Naprawdę!
Badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą jajka rano łatwiej ograniczają ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia. Jajko jest bardzo sycące. A około 75% tłuszczu, który można znaleźć w jajach są nienasycone. Badania sugerują, że zdrowi ludzie mogą jeść do dwóch jaj dziennie jako część diety o niskiej zawartości tłuszczu, jednocześnie nie podnosząc ryzyka chorób serca. Dwa jaja dostarczają prawie połowę dziennego zapotrzebowania na choliny. Związek ten jest kluczowym elementem acetylocholiny – neuroprzekaźnika, który przenosi informacje między nerwami mięśni i sprzyja przechowywaniu wspomnień w mózgu.
Inspiracja
Jeśli jajka odgrywają w Twojej diecie kluczową rolę - a mamy taką nadzieję, to warto poszukać inspiracji co do ich przygotowania. Na miękko, na twardo, w postaci jajecznicy czy omletu – sportowcy przerobili prawdopodobnie już wszystko.
Urozmaicającym, pysznym daniem z użyciem jaj jest szakszuka - zaczerpnięte z kuchni tunezyjskiej, czyli jaja sadzone na lekkim sosie z pomidorów, czerwonej papryki i cebulki.
Idealnie na śniadanie sprawdzi się również frittata, czyli zapiekany omlet z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i różyczkami brokułu.
Jajka w diecie sportowca to niezbędne źródło pełnowartościowego białka koniecznego do budowania mięśni i odporności. Zawierają mnóstwo witamin i substancji korzystnie wpływających na nasz stan zdrowia, dlatego warto je jeść.
Smaczenego!
#sportovo
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...