image/svg+xml

Światovo – bliny

Kuchnia światowa jest niezwykle inspirująca. Dziś chcielibyśmy przenieść Was na wschód przybliżając pyszne i proste w przygotowaniu bliny – przepyszne naleśniki drożdżowe. To tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej, które ma wiele wersji podania, my proponujemy z kawiorem i jajami.

Przepis:

Co potrzebujemy?

Na bliny:

  • 1 op. drożdży instant lub 15 g świeżych
  • 1 jajko Zdrovo
  • 1/2 szklanki mąki (poł na poł gryczanej i pszennej)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 3 jaja Zdrovo ugotowane na twardo
  • 4–5 plastrów wędzonego lub marynowanego łososia
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany
  • 1 mały słoiczek ikry łososia

Bliny 1080x1080

Jak robimy?

Białko ubijamy na pianę, mąkę wraz z drożdżami instant zalewamy w sporej miseczce ciepłym mlekiem i starannie mieszamy, dodajemy żółtko, roztopione i ostudzone masło, wodę i cukier. Mieszamy. Dodajemy ubitą pianę. Po delikatnym jej wmieszaniu do ciasta, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (co najmniej 2 godziny). Wylewamy ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron aż do zrumienienia. Zdjęte z patelni bliny trzymamy w cieple (na przykład owinięte folią i wstawione do ciepłego piekarnika). Podajemy na półmisku, z dodatkami obok, każdy w osobnym naczyniu do samodzielnego skomponowania. Możemy też układać po 3 bliny na talerzu, ozdobić pokrojonymi w dużą kostkę jajami, plastrem łososia, kleksem kwaśnej śmietany i łyżeczką kawioru.

приятного аппетита!

INFORMACJA W SPRAWIE ZBÓŻ: Fermy Woźniak od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...

Światowy Dzień Jaja 2023: Jaja dla zdrowej przyszłości!

W piątek 13 października entuzjaści jaj na całym świecie spotkają się, aby docenić niezwykłe korzyści żywieniowe, środowiskowe i społeczne jaj.
Światowy Dz...

Sałatka na lato z brokułem i jajem

Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci ...