Kuchnia światowa jest niezwykle inspirująca. Dziś chcielibyśmy przenieść Was na wschód przybliżając pyszne i proste w przygotowaniu bliny – przepyszne naleśniki drożdżowe. To tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej, które ma wiele wersji podania, my proponujemy z kawiorem i jajami.
Przepis:
Co potrzebujemy?
Na bliny:
Dodatki:
Jak robimy?
Białko ubijamy na pianę, mąkę wraz z drożdżami instant zalewamy w sporej miseczce ciepłym mlekiem i starannie mieszamy, dodajemy żółtko, roztopione i ostudzone masło, wodę i cukier. Mieszamy. Dodajemy ubitą pianę. Po delikatnym jej wmieszaniu do ciasta, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (co najmniej 2 godziny). Wylewamy ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron aż do zrumienienia. Zdjęte z patelni bliny trzymamy w cieple (na przykład owinięte folią i wstawione do ciepłego piekarnika). Podajemy na półmisku, z dodatkami obok, każdy w osobnym naczyniu do samodzielnego skomponowania. Możemy też układać po 3 bliny na talerzu, ozdobić pokrojonymi w dużą kostkę jajami, plastrem łososia, kleksem kwaśnej śmietany i łyżeczką kawioru.
приятного аппетита!
Wiosna to czas świeżości, energii i smacznych, lekkich dań! Po chłodniejszych miesiącach chętnie sięgamy po proste i wartościowe przepisy, które dodają nam...
Walentynki na Zdrovo – przepis na miłość w kuchni
Dziś mamy dla Was szybki i prosty przepis na jajka w kształcie serca! Bo miłość najlepiej wyraża się prz...
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...