image/svg+xml

Światovo – Carbonara!

Na #światovo proponujemy Wam spagetti carbonara - kto jej nie lubi? Prosta i szybka w przygotowaniu, i tak zniewalająco pyszna, jak na #comfortfood przystało!

Czy wiecie, że wedle ortodoksyjnych przepisów z Lacjum, skąd ponoć przepis ten się wywodzi, nie powinniśmy dodawać śmietanki, żeby daniu nie przydawać ciężaru, a dodawanym serem w proporcji poł na poł powinien być Pecorino Romano i Parmigiano Reggiano. W wielu włoskich kulinarnych purystów podaje tę pastę ze świeżym pieczywem. 

Czas przygotowania: 15 minut

Co potrzebujemy?

  • 200 g długiego suszonego makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti lub linguini

  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 ml śmietanki 30%

  • 2 jaja Zdrovo

  • 2 żołtka Zdrovo do dekoracji

  • garść Parmigiano Reggiano

  • sól, świeżo zmielony pieprz

Jak robimy?

Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy na patelni na niewielkim ogniu. Jajka mieszamy ze śmietanką i drobno startą połową sera. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzony wrzucamy na patelnię z boczkiem. Zalewamy całość śmietanką z żołtkami. Lekko solimy, intensywnie mieszamy. Podajemy rozłożony na talerze, obsypany resztą sera i grubo zmielonym lub tłuczonym czarnym pieprzem.

Buon Appetito! ;)

 

Kolejny rok razem z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii im. Profesora Zbigniewa Religi

W Fermach Woźniak od zawsze angażujemy się we wsparcie szczytnych inicjatyw, dlatego też partnerstwo z Fundacją to konsekwentna realizacja naszej misji. Je...

Piernikovo od Zdrovo!

Świąteczny piernik to przepyszny wypiek, nieodzowny element bożonarodzeniowego stołu, który smakuje wszystkim. W tym roku mamy dla Was specjalny przepis od...

Światovo - Jaja po wiedeńsku

W cyklu #światovo dziś zapraszamy Was na jaja po wiedeńsku - klasyczny przepis, który pomimo prostoty, nie należy do najprostszych w przygotowaniu. Warto j...