Na #światovo proponujemy Wam spagetti carbonara - kto jej nie lubi? Prosta i szybka w przygotowaniu, i tak zniewalająco pyszna, jak na #comfortfood przystało!
Czy wiecie, że wedle ortodoksyjnych przepisów z Lacjum, skąd ponoć przepis ten się wywodzi, nie powinniśmy dodawać śmietanki, żeby daniu nie przydawać ciężaru, a dodawanym serem w proporcji poł na poł powinien być Pecorino Romano i Parmigiano Reggiano. W wielu włoskich kulinarnych purystów podaje tę pastę ze świeżym pieczywem.
Czas przygotowania: 15 minut
Co potrzebujemy?
200 g długiego suszonego makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti lub linguini
100 ml śmietanki 30%
2 jaja Zdrovo
2 żołtka Zdrovo do dekoracji
garść Parmigiano Reggiano
sól, świeżo zmielony pieprz
Jak robimy?
Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy na patelni na niewielkim ogniu. Jajka mieszamy ze śmietanką i drobno startą połową sera. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzony wrzucamy na patelnię z boczkiem. Zalewamy całość śmietanką z żołtkami. Lekko solimy, intensywnie mieszamy. Podajemy rozłożony na talerze, obsypany resztą sera i grubo zmielonym lub tłuczonym czarnym pieprzem.
Buon Appetito! ;)
Desery z owocami to pyszne i proste jedzenie, które umili każdy podwieczorek. Idealny na majowy weekend, zwłaszcza na piknikach w plenerze. Łapcie przepis!...
Pad Thai to ikona kuchni azjatyckiej, orientalne danie, które zachwyci smakiem. A jego sposób przyrządzania jest banalnie prosty. Króluje w wielu restaurac...
Święta czas zacząć! Z tej okazji my mamy dla Was sporo przydatnej i zdrowej wiedzy w prezencie oraz jadłospis poświąteczny - który z pewnością pomoże w reg...