image/svg+xml

Światovo czyli inspiracja kulinarna z Hiszpanii

Tortilla de patatas (ziemniaczana tortilla) lub po prostu hiszpańska tortilla to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Jest to jeden z elementarnych i obowiązkowych składników tradycyjnych tapasów, dzięki rozmaitym dodatkom bywa twórczo rozwijana na niezliczoną ilość sposób!

 

hiszpanska torilla aktualnosc www

 

Danie to spotykane jest praktycznie we wszystkich hiszpańskich restauracjach czy barach. Je się ją tam na zimno, jako popularną przekąskę czyli tapa. Warto podkreślić, że w codziennej, hiszpańskiej kuchni tortilla jest często dodatkiem do kanapek jedzonych na drugie śniadanie.

Jak przygotować hiszpańską tortillę z ziemniakami?

Co potrzebujemy?

  • 6 jaj Zdrovo
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • 4 plastry bekonu
  • oliwa z oliwek, ale nie z pierwszego tłoczenia

Jak robimy?

Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w pióra, a bekon
w paski. Na dużej patelni, na rozgrzanej oliwie przesmażamy bekon i cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy ziemniaki, tak aby znalazły się w jednej warstwie na dnie patelni. Przykrywamy i dusimy do miękkości, co może potrwać ok. 10 minut. Rozmieszane ze szczyptą soli jaja wylewamy na ziemniaki
z cebulą i bekonem. Pieprzymy. Przykrywamy i na małym ogniu smażymy jeszcze ok. 8–10 minut.

Gotowe! 
Smacznego!

Deserovo - owoce w cieście

Desery z owocami to pyszne i proste jedzenie, które umili każdy podwieczorek. Idealny na majowy weekend, zwłaszcza na piknikach w plenerze. Łapcie przepis!...

Światovo - Pad Thai z jajem

Pad Thai to ikona kuchni azjatyckiej, orientalne danie, które zachwyci smakiem. A jego sposób przyrządzania jest banalnie prosty. Króluje w wielu restaurac...

Jajo nie tylko od Święta. Jadłospis poświąteczny.

Święta czas zacząć! Z tej okazji my mamy dla Was sporo przydatnej i zdrowej wiedzy w prezencie oraz jadłospis poświąteczny - który z pewnością pomoże w reg...