image/svg+xml

Światovo czyli inspiracja kulinarna z Hiszpanii

Tortilla de patatas (ziemniaczana tortilla) lub po prostu hiszpańska tortilla to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Jest to jeden z elementarnych i obowiązkowych składników tradycyjnych tapasów, dzięki rozmaitym dodatkom bywa twórczo rozwijana na niezliczoną ilość sposób!

 

hiszpanska torilla aktualnosc www

 

Danie to spotykane jest praktycznie we wszystkich hiszpańskich restauracjach czy barach. Je się ją tam na zimno, jako popularną przekąskę czyli tapa. Warto podkreślić, że w codziennej, hiszpańskiej kuchni tortilla jest często dodatkiem do kanapek jedzonych na drugie śniadanie.

Jak przygotować hiszpańską tortillę z ziemniakami?

Co potrzebujemy?

  • 6 jaj Zdrovo
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • 4 plastry bekonu
  • oliwa z oliwek, ale nie z pierwszego tłoczenia

Jak robimy?

Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w pióra, a bekon
w paski. Na dużej patelni, na rozgrzanej oliwie przesmażamy bekon i cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy ziemniaki, tak aby znalazły się w jednej warstwie na dnie patelni. Przykrywamy i dusimy do miękkości, co może potrwać ok. 10 minut. Rozmieszane ze szczyptą soli jaja wylewamy na ziemniaki
z cebulą i bekonem. Pieprzymy. Przykrywamy i na małym ogniu smażymy jeszcze ok. 8–10 minut.

Gotowe! 
Smacznego!

#Deserovo - czas na wakacyjne słodycze!

Wakacje czas start! A letni czas to letnie menu, w tym słodkości, którym trudno się oprzeć w czasie laby i relaksu. Razem z Fundacją Polskie Dzieci w czwar...

Piknikovo – czas na relaks w plenerze!

Sezon na relaks w plenerze właśnie się zaczyna i piknik to idealny pomysł na spontaniczny wypad za miasto, a wszystkie dzieci uwielbiają harce na świeżym p...

Śniadaniovo czyli o "szwedzkim" stole w polskiej tradycji

Ze świętami Wielkiejnocy wiążą się tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Niewątpliwie jedną z nich są serwowane z okazji świąt potrawy. Co zrobić...