image/svg+xml

Światovo - francuski Clafoutis

Mamy dla Was wyśmienity przepis z cyklu #swiatovo. Poznajcie Clafoutis w wersji z melonem. Ulubiony deser francuskich mam. Ciasto to pochodzi z regionu Masywu Centralnego we Francji, gdzie oryginalnie przygotowywane jest z czarnymi czereśniami, które są pieczone wraz z pestkami. Po prostu pycha!

Co potrzebujemy?

  • 1 melon cantalupe
  • 4 jaja Zdrovo
  • 1/2szklanki mleka tłustego
  • 4–5 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 3–4 łyżki cukru trzcinowego
  • sól
  • masło do wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania
  • cukier puder

 

Melona obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w sporą kostkę (o boku ok. 3–4 cm). Jaja mieszamy
z mlekiem, cukrem i przesianą mąką oraz szczyptą soli. Powinniśmy w rezultacie otrzymać konsystencję nieco gęstszą od gęstej śmietany. Okrągłą niewielką formę smarujemy masłem
i obsypujemy bułką tartą. Układamy w formie melona i oblewamy płynnym ciastem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Podajemy obsypane cukrem pudrem.

Deserovo, jak znalazł!

Smaczenego!

Trzymajcie się #zdrovo

INFORMACJA W SPRAWIE ZBÓŻ: Fermy Woźniak od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...

Światowy Dzień Jaja 2023: Jaja dla zdrowej przyszłości!

W piątek 13 października entuzjaści jaj na całym świecie spotkają się, aby docenić niezwykłe korzyści żywieniowe, środowiskowe i społeczne jaj.
Światowy Dz...

Sałatka na lato z brokułem i jajem

Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci ...