image/svg+xml

Światovo - francuski Clafoutis

Mamy dla Was wyśmienity przepis z cyklu #swiatovo. Poznajcie Clafoutis w wersji z melonem. Ulubiony deser francuskich mam. Ciasto to pochodzi z regionu Masywu Centralnego we Francji, gdzie oryginalnie przygotowywane jest z czarnymi czereśniami, które są pieczone wraz z pestkami. Po prostu pycha!

Co potrzebujemy?

  • 1 melon cantalupe
  • 4 jaja Zdrovo
  • 1/2szklanki mleka tłustego
  • 4–5 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 3–4 łyżki cukru trzcinowego
  • sól
  • masło do wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania
  • cukier puder

 

Melona obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w sporą kostkę (o boku ok. 3–4 cm). Jaja mieszamy
z mlekiem, cukrem i przesianą mąką oraz szczyptą soli. Powinniśmy w rezultacie otrzymać konsystencję nieco gęstszą od gęstej śmietany. Okrągłą niewielką formę smarujemy masłem
i obsypujemy bułką tartą. Układamy w formie melona i oblewamy płynnym ciastem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Podajemy obsypane cukrem pudrem.

Deserovo, jak znalazł!

Smaczenego!

Trzymajcie się #zdrovo

Sałatka na lato z brokułem i jajem

Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci ...

Deserovo - owoce w cieście

Desery z owocami to pyszne i proste jedzenie, które umili każdy podwieczorek. Idealny na majowy weekend, zwłaszcza na piknikach w plenerze. Łapcie przepis!...

Światovo - Pad Thai z jajem

Pad Thai to ikona kuchni azjatyckiej, orientalne danie, które zachwyci smakiem. A jego sposób przyrządzania jest banalnie prosty. Króluje w wielu restaurac...