Mamy dla Was wyśmienity przepis z cyklu #swiatovo. Poznajcie Clafoutis w wersji z melonem. Ulubiony deser francuskich mam. Ciasto to pochodzi z regionu Masywu Centralnego we Francji, gdzie oryginalnie przygotowywane jest z czarnymi czereśniami, które są pieczone wraz z pestkami. Po prostu pycha!
Co potrzebujemy?
Melona obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w sporą kostkę (o boku ok. 3–4 cm). Jaja mieszamy
z mlekiem, cukrem i przesianą mąką oraz szczyptą soli. Powinniśmy w rezultacie otrzymać konsystencję nieco gęstszą od gęstej śmietany. Okrągłą niewielką formę smarujemy masłem
i obsypujemy bułką tartą. Układamy w formie melona i oblewamy płynnym ciastem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Podajemy obsypane cukrem pudrem.
Deserovo, jak znalazł!
Smaczenego!
Trzymajcie się #zdrovo
Walentynki na Zdrovo – przepis na miłość w kuchni
Dziś mamy dla Was szybki i prosty przepis na jajka w kształcie serca! Bo miłość najlepiej wyraża się prz...
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...