image/svg+xml

Światovo - Jaja po wiedeńsku

W cyklu #światovo dziś zapraszamy Was na jaja po wiedeńsku - klasyczny przepis, który pomimo prostoty, nie należy do najprostszych w przygotowaniu. Warto jednak poćwiczyć i wprowadzić ten wyjątkowy przepis do codziennego, śniadaniowego menu.

Aby wykonać tę przepyszną potrawę potrzebujemy:

  • 6 jaj Zdrovo
  • masło
  • sol, pieprz
  • plaster pancetty

Jak robimy?

Jaja gotujemy w osolonym wrzątku 4 minuty. Natychmiast, ale tylko na minutę, zanurzamy w zimnej wodzie i bardzo delikatnie obieramy uważając, żeby nie uszkodzić jaja, ale też się nie poparzyć. Białko powinno być całkowicie ścięte. Umieszczamy w 2 niskich szklankach o gładkich ściankach wraz z łyżeczką masła, szczyptą soli oraz pieprzu. Dekorujemy podpieczoną uprzednio pokrojoną w drobną kostkę pancettą. Podajemy z łyżeczką do zamieszania.

Jaja po wiedensku

Jaja po wiedeńsku możemy również przygotować, korzystając z jajek ugotowanych w koszulkach  lub skorzystać z dostępnych już na rynku specjalnych garnków do gotowania w kąpieli wodnej jaj bez skorupek.

Smacznego!

 

 

Światowy Dzień Jaja 2024: Zjednoczeni przez jaja

11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...

comfort food - gnocci a la carbonara z jajem

Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...

Pieczone jaja w awokado

To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.

Co potrzebujemy?

2 awokad...