image/svg+xml

Światovo - Jaja po wiedeńsku

W cyklu #światovo dziś zapraszamy Was na jaja po wiedeńsku - klasyczny przepis, który pomimo prostoty, nie należy do najprostszych w przygotowaniu. Warto jednak poćwiczyć i wprowadzić ten wyjątkowy przepis do codziennego, śniadaniowego menu.

Aby wykonać tę przepyszną potrawę potrzebujemy:

  • 6 jaj Zdrovo
  • masło
  • sol, pieprz
  • plaster pancetty

Jak robimy?

Jaja gotujemy w osolonym wrzątku 4 minuty. Natychmiast, ale tylko na minutę, zanurzamy w zimnej wodzie i bardzo delikatnie obieramy uważając, żeby nie uszkodzić jaja, ale też się nie poparzyć. Białko powinno być całkowicie ścięte. Umieszczamy w 2 niskich szklankach o gładkich ściankach wraz z łyżeczką masła, szczyptą soli oraz pieprzu. Dekorujemy podpieczoną uprzednio pokrojoną w drobną kostkę pancettą. Podajemy z łyżeczką do zamieszania.

Jaja po wiedensku

Jaja po wiedeńsku możemy również przygotować, korzystając z jajek ugotowanych w koszulkach  lub skorzystać z dostępnych już na rynku specjalnych garnków do gotowania w kąpieli wodnej jaj bez skorupek.

Smacznego!

 

 

Światovo czyli inspiracja kulinarna z Hiszpanii

Tortilla de patatas (ziemniaczana tortilla) lub po prostu hiszpańska tortilla to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Jest to jeden z elementarnych i obo...

Śniadaniovo czyli o "szwedzkim" stole w polskiej tradycji

Ze świętami Wielkiejnocy wiążą się tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Niewątpliwie jedną z nich są serwowane z okazji świąt potrawy. Co zrobić...

Jak nakarmić niejadka? Polskie Dzieci jedzą #Zdrovo Sezon 2, odcinek 1

Czy zdrowe odżywianie jest trudne i czasochłonne? Jak zachęcić dzieci do poznawania nowych smaków? Jak komponować pełnowartościowy posiłek? O tym wszystkim...