Pad Thai to ikona kuchni azjatyckiej, orientalne danie, które zachwyci smakiem. A jego sposób przyrządzania jest banalnie prosty. Króluje w wielu restauracjach, a jego popularność bije rekordy światowe. Można przyrządzać go z kurczakiem, ale także z krewetkami czy tofu. Idealna potrawa, nie tylko na lato. Zawsze w parze z jajem. Po prostu pycha!
Co potrzebujemy?
Jak przygotowujemy?
Króciutko (tak żeby nie do końca zdążył się ściąć) smażymy bardzo cienki omlet z jaj roztrzepanych z łyżką sosu rybnego. W oddzielnym naczyniu (najchętniej woku lub głębokiej patelni) na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną w pióra dymkę wraz z posiekanym czosnkiem i wypestkowanym chili, dokładamy również pokrojonego w sporą kostkę kurczaka. Po 3–4 minutach dodajemy makaron, dolewamy sos sojowy, sos rybny, pastę z tamaryndowca oraz wsypujemy cukier. Wrzucamy także porwany na niewielkie fragmenty omlet.Wszystko intensywnie mieszamy. Rozkładamy na talerzach, dekorujemy grubo posiekanym szczypiorkiem, kiełkami i uprażonymi wcześniej na suchej patelni i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Trzymajcie się #zdrovo!
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...