image/svg+xml

Światovo - rosół po chińsku

Kuchnia światowa to niekończące się bogactwo kulinarnych tradycji, przepysznych i zaskakujących rozwiązań, które z pewnością urozmaicą i zainspirują codzienne menu. 

 

Dlatego też może w tym tygodniu warto przygotować na na obiad rosół z jajkiem po chińsku? Pyszne i pożywane, ale także łatwe do przygotowania.

Co potrzebujemy?

1 litr bulionu drobiowego, w wersji wege wywaru warzywnego2 szt. jajka
2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 szt. cebuli dymki sam szczypior, pokrojony ukośnie
2 łyżki kiełków fasoli mung lub innych ulubionych kiełków Garść grzybów shiitake

Jak robimy?

Ugotowany rosół trzymamy na minimalnym ogniu. Dodajemy grzyby shiitake, gotujemy kilka minut. Następnie wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy wcześniej ugotowane na półtwardo jaja. Zupę podajemy gorącą posypaną dymką i kiełkami.

Smacznego!

Światowy Dzień Jaja 2025. Potężne jajo: pełne naturalnych wartości odżywczych.

Światowy Dzień Jaja obchodzimy na całym świecie w piątek, 10 października 2025 roku.
To coroczne wydarzenie celebruje skromne, ale potężne jajo, oddając cz...

Jajo i awokado z aromatyczną kolendrą

Ten przepis to idealne połączenie kremowego awokado z aromatyczną kolendrą i pysznymi jajami. Świetnie sprawdzi się jako lekki lunch, kolacja albo zdrowa p...

Wiosna na talerzu z potrawami z jaj. Sezon #fajovo czas start!

Wiosna to czas świeżości, energii i smacznych, lekkich dań! Po chłodniejszych miesiącach chętnie sięgamy po proste i wartościowe przepisy, które dodają nam...