Kuchnia światowa to niekończące się bogactwo kulinarnych tradycji, przepysznych i zaskakujących rozwiązań, które z pewnością urozmaicą i zainspirują codzienne menu.
Dlatego też może w tym tygodniu warto przygotować na na obiad rosół z jajkiem po chińsku? Pyszne i pożywane, ale także łatwe do przygotowania.
Co potrzebujemy?
1 litr bulionu drobiowego, w wersji wege wywaru warzywnego2 szt. jajka
2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 szt. cebuli dymki sam szczypior, pokrojony ukośnie
2 łyżki kiełków fasoli mung lub innych ulubionych kiełków Garść grzybów shiitake
Jak robimy?
Ugotowany rosół trzymamy na minimalnym ogniu. Dodajemy grzyby shiitake, gotujemy kilka minut. Następnie wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy wcześniej ugotowane na półtwardo jaja. Zupę podajemy gorącą posypaną dymką i kiełkami.
Smacznego!
Świąteczne gotowanie ze Zdrovo – dwa klasyki, które zawsze się udają. Święta to czas, w którym dom wypełnia się zapachami, ciepłem i tym wyjątkowym spokoje...
Światowy Dzień Jaja obchodzimy na całym świecie w piątek, 10 października 2025 roku.
To coroczne wydarzenie celebruje skromne, ale potężne jajo, oddając cz...
Ten przepis to idealne połączenie kremowego awokado z aromatyczną kolendrą i pysznymi jajami. Świetnie sprawdzi się jako lekki lunch, kolacja albo zdrowa p...