image/svg+xml

Światovo – Szakszuka

Dziś światovo i pysznie! Przedstawiamy Wam typową tunezyjską potrawę, której podstawą są jaja: SZAKSZUKA. To tradycyjne danie, pochodzące z Tunezji, stało się ogromnie popularne w kuchniach Bliskiego Wschodu, doceniane zarówno wśród Arabów z Palestyny, jak i Żydów z Jerozolimy. Występuje w wielu wariantach: na przykład w zimie jest przygotowywana z dodatkiem ziemniaków, a na wiosnę – bakłażanów. Jest idealna śniadaniovo, ale obiadovo czy kolacjovo będzie także ciekawym punktem menu.

szakszuka www

Co potrzebujemy?

  • 4 jaja Zdrovo
  • 4 pomidory malinowe lub zimą puszka pelati
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • opcjonalnie duża garść startego parmezanu
  • sól, pieprz, papryka słodka (lub 2 łyżeczki harissy), cukier trzcinowy

Jak przygotowujemy?

Obraną cebulę szklimy wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy obrane i pozbaione pestek pomidory pokrojone w sporą kostkę oraz pozbawioną pestek pokrojoną w dużą kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy płaską łyżkę cukru i płaską łyżeczkę papryki słodkiej w proszku. Na małym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przekładamy całość do dwóch niewielkich naczyń do zapiekania. W pomidorowo-paprykowej masie robimy wgłębienia, w które wbijamy pojedynczo jaja, tak aby całkowicie się zanurzyły: po 2 do każdego z naczyń. Obsypujemy parmezanem i wstawiamy do nagrzanego do 220°C piekarnika na ok. kwadrans. Idealne w parze z bagietką. 

Smacznego i trzymajcie się #zdrovo

 

Światowy Dzień Jaja 2023: Jaja dla zdrowej przyszłości!

W piątek 13 października entuzjaści jaj na całym świecie spotkają się, aby docenić niezwykłe korzyści żywieniowe, środowiskowe i społeczne jaj.
Światowy Dz...

Sałatka na lato z brokułem i jajem

Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci ...

Deserovo - owoce w cieście

Desery z owocami to pyszne i proste jedzenie, które umili każdy podwieczorek. Idealny na majowy weekend, zwłaszcza na piknikach w plenerze. Łapcie przepis!...