Dziś światovo i pysznie! Przedstawiamy Wam typową tunezyjską potrawę, której podstawą są jaja: SZAKSZUKA. To tradycyjne danie, pochodzące z Tunezji, stało się ogromnie popularne w kuchniach Bliskiego Wschodu, doceniane zarówno wśród Arabów z Palestyny, jak i Żydów z Jerozolimy. Występuje w wielu wariantach: na przykład w zimie jest przygotowywana z dodatkiem ziemniaków, a na wiosnę – bakłażanów. Jest idealna śniadaniovo, ale obiadovo czy kolacjovo będzie także ciekawym punktem menu.
Co potrzebujemy?
Jak przygotowujemy?
Obraną cebulę szklimy wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy obrane i pozbaione pestek pomidory pokrojone w sporą kostkę oraz pozbawioną pestek pokrojoną w dużą kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy płaską łyżkę cukru i płaską łyżeczkę papryki słodkiej w proszku. Na małym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przekładamy całość do dwóch niewielkich naczyń do zapiekania. W pomidorowo-paprykowej masie robimy wgłębienia, w które wbijamy pojedynczo jaja, tak aby całkowicie się zanurzyły: po 2 do każdego z naczyń. Obsypujemy parmezanem i wstawiamy do nagrzanego do 220°C piekarnika na ok. kwadrans. Idealne w parze z bagietką.
Smacznego i trzymajcie się #zdrovo
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...