Dziś nasze wielkie święto - Światowy Dzień Jaja #WorldDayEgg! Z tej okazji mamy dla Was prezent! Razem z Fundacją Polskie Dzieci przygotowaliśmy dla Was filmik, jak przygotować dwie popularne na świecie potrawy, których nieodzownym składnikiem są jaja.
Poznajcie Zosię, Daniela i Sofię, którzy wspólnie z Rodzicami gotują shakshoukę oraz hiszpańską tortille z ziemniakami. To ważne, aby już od najmłodszych lat pokazywać i uczyć dzieci zdrowych i dobrych nawyków żywieniowych. I pamiętajcie - jajo nie tylko od święta! Mamy nadzieję, że także będziecie ten dzień jajovo. Posłuchajcie też co mówi na temat jaja i jego wartości odżywczych dietetyk Fundacji - Pani Justyna Niziołek.
Pamiętajcie, że jajo to super posiłek, który:
Przepisy:
SHAKSHOUKA
Co potrzebujemy?
• 4 jaja Zdrovo
• 4 pomidory malinowe lub zimą puszka pelati
• 2 czerwone słodkie papryki
• 1 cebula
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• opcjonalnie duża garść startego parmezanu
• sól, pieprz, papryka słodka (lub 2 łyżeczki harissy), cukier trzcinowy
Jak robimy?
Obraną cebulę szklimy wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy obrane i pozbaione pestek pomidory pokrojone w sporą kostkę oraz pozbawioną pestek pokrojoną w dużą kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy płaską łyżkę cukru i płaską łyżeczkę papryki słodkiej w proszku. Na małym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przekładamy całość do dwóch niewielkich naczyń do zapiekania. W pomidorowo-paprykowej masie robimy wgłębienia, w które wbijamy pojedynczo jaja, tak aby całkowicie się zanurzyły: po 2 do każdego z naczyń. Obsypujemy parmezanem i wstawiamy do nagrzanego do 220°C piekarnika na ok. kwadrans.
To tradycyjne danie, pochodzące z Tunezji, stało się ogromnie popularne w kuchniach Bliskiego Wschodu, doceniane zarówno wśród Arabów z Palestyny, jak i Żydów z Jerozolimy. Występuje w wielu wariantach: na przykład w zimie jest przygotowywana z dodatkiem ziemniaków, a na wiosnę – bakłażanów.
HISZPAŃSKA TORTILLA Z ZIEMNIAKAMI
Co potrzebujemy?
• 6 jaj Zdrovo
• 1 cebula
• 2 ziemniaki
• 4 plastry bekonu
• oliwa z oliwek, ale nie z pierwszego tłoczenia
Jak robimy?
Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w pióra, a bekon w paski. Na dużej patelni na rozgrzanej oliwie przesmażamy bekon i cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy ziemniaki, tak aby znalazły się w jednej warstwie na dnie patelni. Przykrywamy i dusimy do miękkości, co może potrwać ok. 10 minut. Rozmieszane ze szczyptą soli jaja wylewamy na ziemniaki z cebulą i bekonem. Pieprzymy. Przykrywamy i na małym ogniu smażymy jeszcze ok. 8–10 minut.
To najbardziej klasyczna wersja ubogiej chłopskiej hiszpańskiej tortilli. Jako jeden z elementarnych i obowiązkowych składników tradycyjnych tapasów, dzięki rozmaitym dodatkom bywa twórczo rozwijana na niezliczoną ilość sposób.
Pamiętajcie - jaja nie tylko "od święta"
Smacznego!
Trzymajcie się zdrovo!
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...