image/svg+xml

Światowy Dzień Jaja 2020 razem z Fundacją Polskie Dzieci

Dziś nasze wielkie święto - Światowy Dzień Jaja #WorldDayEgg! Z tej okazji mamy dla Was prezent! Razem z Fundacją Polskie Dzieci przygotowaliśmy dla Was filmik, jak przygotować dwie popularne na świecie potrawy, których nieodzownym składnikiem są jaja.

Poznajcie Zosię, Daniela i Sofię, którzy wspólnie z Rodzicami gotują shakshoukę oraz hiszpańską tortille z ziemniakami. To ważne, aby już od najmłodszych lat pokazywać i uczyć dzieci zdrowych i dobrych nawyków żywieniowych. I pamiętajcie - jajo nie tylko od święta! Mamy nadzieję, że także będziecie ten dzień jajovo. Posłuchajcie też co mówi na temat jaja i jego wartości odżywczych dietetyk Fundacji - Pani Justyna Niziołek. 

Pamiętajcie, że jajo to super posiłek, który:

  • dostarczy Ci energię na cały dzień
  • usprawni Twoją pamięć i pracę mózgu
  • pomoże w zbudowaniu silnych mięśni, gdy spożywasz je po treningu fizycznym
  • wspomoże Twój system odpornościowy
  • obniży ryzyko chorób serca
  • pomoże w traceniu zbędnych kilogramów
  • wpływa pozytywnie na nasz wzrok ze względu na zawartość luteiny
  • w czasie ciąży dostarczy wielu ważnych składników odżywczych, niezbędnych w prawidłowym rozwoju płodu
  • wpłynie na zachowanie zdrowego wyglądu

Przepisy:

SHAKSHOUKA

Co potrzebujemy?

• 4 jaja Zdrovo
• 4 pomidory malinowe lub zimą puszka pelati
• 2 czerwone słodkie papryki
• 1 cebula
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• opcjonalnie duża garść startego parmezanu
• sól, pieprz, papryka słodka (lub 2 łyżeczki harissy), cukier trzcinowy

Jak robimy?

Obraną cebulę szklimy wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy obrane i pozbaione pestek pomidory pokrojone w sporą kostkę oraz pozbawioną pestek pokrojoną w dużą kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy płaską łyżkę cukru i płaską łyżeczkę papryki słodkiej w proszku. Na małym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przekładamy całość do dwóch niewielkich naczyń do zapiekania. W pomidorowo-paprykowej masie robimy wgłębienia, w które wbijamy pojedynczo jaja, tak aby całkowicie się zanurzyły: po 2 do każdego z naczyń. Obsypujemy parmezanem i wstawiamy do nagrzanego do 220°C piekarnika na ok. kwadrans.

To tradycyjne danie, pochodzące z Tunezji, stało się ogromnie popularne w kuchniach Bliskiego Wschodu, doceniane zarówno wśród Arabów z Palestyny, jak i Żydów z Jerozolimy. Występuje w wielu wariantach: na przykład w zimie jest przygotowywana z dodatkiem ziemniaków, a na wiosnę – bakłażanów.

HISZPAŃSKA TORTILLA Z ZIEMNIAKAMI

Co potrzebujemy?

• 6 jaj Zdrovo
• 1 cebula
• 2 ziemniaki
• 4 plastry bekonu
• oliwa z oliwek, ale nie z pierwszego tłoczenia

Jak robimy?

Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w pióra, a bekon w paski. Na dużej patelni na rozgrzanej oliwie przesmażamy bekon i cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy ziemniaki, tak aby znalazły się w jednej warstwie na dnie patelni. Przykrywamy i dusimy do miękkości, co może potrwać ok. 10 minut. Rozmieszane ze szczyptą soli jaja wylewamy na ziemniaki z cebulą i bekonem. Pieprzymy. Przykrywamy i na małym ogniu smażymy jeszcze ok. 8–10 minut. 

To najbardziej klasyczna wersja ubogiej chłopskiej hiszpańskiej tortilli. Jako jeden z elementarnych i obowiązkowych składników tradycyjnych tapasów, dzięki rozmaitym dodatkom bywa twórczo rozwijana na niezliczoną ilość sposób.

Pamiętajcie - jaja nie tylko "od święta"

Smacznego!

Trzymajcie się zdrovo!

 

Światovo – jaja po turecku!

Razem z Fundacją Polskie Dzieci Org celebrujemy ostatnie tygodnie lata i staramy się łapać jak najwięcej promyków słońca. Lato i wakacje to podróże i odkry...

Kibicujemy Śląsk Wrocław!

Fermy Drobiu Woźniak i marka Zdrovo Oficjalnym Partnerem Śląska Wrocław

Oficjalnym Partnerem Śląska Wrocław została marka Zdrovo, należąca do Ferm Drobiu ...

Światovo – Carbonara!

Na #światovo proponujemy Wam spagetti carbonara - kto jej nie lubi? Prosta i szybka w przygotowaniu, i tak zniewalająco pyszna, jak na #comfortfood przysta...