Dziś nasze wielkie święto - Światowy Dzień Jaja #WorldDayEgg! Z tej okazji mamy dla Was prezent! Razem z Fundacją Polskie Dzieci przygotowaliśmy dla Was filmik, jak przygotować dwie popularne na świecie potrawy, których nieodzownym składnikiem są jaja.
Poznajcie Zosię, Daniela i Sofię, którzy wspólnie z Rodzicami gotują shakshoukę oraz hiszpańską tortille z ziemniakami. To ważne, aby już od najmłodszych lat pokazywać i uczyć dzieci zdrowych i dobrych nawyków żywieniowych. I pamiętajcie - jajo nie tylko od święta! Mamy nadzieję, że także będziecie ten dzień jajovo. Posłuchajcie też co mówi na temat jaja i jego wartości odżywczych dietetyk Fundacji - Pani Justyna Niziołek.
Pamiętajcie, że jajo to super posiłek, który:
Przepisy:
SHAKSHOUKA
Co potrzebujemy?
• 4 jaja Zdrovo
• 4 pomidory malinowe lub zimą puszka pelati
• 2 czerwone słodkie papryki
• 1 cebula
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• opcjonalnie duża garść startego parmezanu
• sól, pieprz, papryka słodka (lub 2 łyżeczki harissy), cukier trzcinowy
Jak robimy?
Obraną cebulę szklimy wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy obrane i pozbaione pestek pomidory pokrojone w sporą kostkę oraz pozbawioną pestek pokrojoną w dużą kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy płaską łyżkę cukru i płaską łyżeczkę papryki słodkiej w proszku. Na małym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przekładamy całość do dwóch niewielkich naczyń do zapiekania. W pomidorowo-paprykowej masie robimy wgłębienia, w które wbijamy pojedynczo jaja, tak aby całkowicie się zanurzyły: po 2 do każdego z naczyń. Obsypujemy parmezanem i wstawiamy do nagrzanego do 220°C piekarnika na ok. kwadrans.
To tradycyjne danie, pochodzące z Tunezji, stało się ogromnie popularne w kuchniach Bliskiego Wschodu, doceniane zarówno wśród Arabów z Palestyny, jak i Żydów z Jerozolimy. Występuje w wielu wariantach: na przykład w zimie jest przygotowywana z dodatkiem ziemniaków, a na wiosnę – bakłażanów.
HISZPAŃSKA TORTILLA Z ZIEMNIAKAMI
Co potrzebujemy?
• 6 jaj Zdrovo
• 1 cebula
• 2 ziemniaki
• 4 plastry bekonu
• oliwa z oliwek, ale nie z pierwszego tłoczenia
Jak robimy?
Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w pióra, a bekon w paski. Na dużej patelni na rozgrzanej oliwie przesmażamy bekon i cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy ziemniaki, tak aby znalazły się w jednej warstwie na dnie patelni. Przykrywamy i dusimy do miękkości, co może potrwać ok. 10 minut. Rozmieszane ze szczyptą soli jaja wylewamy na ziemniaki z cebulą i bekonem. Pieprzymy. Przykrywamy i na małym ogniu smażymy jeszcze ok. 8–10 minut.
To najbardziej klasyczna wersja ubogiej chłopskiej hiszpańskiej tortilli. Jako jeden z elementarnych i obowiązkowych składników tradycyjnych tapasów, dzięki rozmaitym dodatkom bywa twórczo rozwijana na niezliczoną ilość sposób.
Pamiętajcie - jaja nie tylko "od święta"
Smacznego!
Trzymajcie się zdrovo!
Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników
Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...
W piątek 13 października entuzjaści jaj na całym świecie spotkają się, aby docenić niezwykłe korzyści żywieniowe, środowiskowe i społeczne jaj.
Światowy Dz...
Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci ...