11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny produkt łączy ludzi na całym świecie. Jaja odgrywają kluczową rolę w różnych kuchniach, od francuskiej quiche po japońskie tamago sushi, jednocząc nas przy wspólnym stole, niezależnie od kultury czy tradycji kulinarnych.
Bogactwo wartości odżywczych sprawia, że jaja to prawdziwy skarb. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy A, D, E i B, a także lecytynę wspomagającą metabolizm. Dodatkowo, ich produkcja ma niską emisję gazów cieplarnianych, co czyni je jednym z najbardziej zrównoważonych źródeł białka. Dzięki dostępności i wszechstronności, jaja przyczyniają się zarówno do poprawy zdrowia, jak i do wspierania bardziej ekologicznej przyszłości.
Tegoroczne hasło „Zjednoczeni przez jaja” podkreśla, jak jaja łączą nas nie tylko w kulinariach, ale i w budowaniu więzi. Niezależnie od tego, czy to omlet na rodzinne śniadanie, czy wielkanocne potrawy, jaja odgrywają ważną rolę w codziennych i świątecznych tradycjach. Wspieranie lokalnych producentów jaj to dodatkowy sposób, by przyczynić się do rozwoju gospodarki, jednocześnie celebrując wspólnotę i zdrowie.
#jedzmyjaja nie tylko od święta!
Wasz Zdrovo team
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...
Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników
Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...