#Walentynkovo mamy dla Was pyszny, francuski przepis bretońskiej kultowej potrawy Gallette Complet. Ugotowanie jej będzie miłą przygodą kulinarną, a dodatkowo wykwintnym dowodem miłości prosto z francuskiej kuchni, która opływa miłością. Nieważne kto z Was będzie gotował, liczy się efekt - a on jest #zdrovo gwarantowany ;)
Jest to klasyka bretońskich galettes, czyli wytrawnej odmiany popularnych crepes (cieniutkich naleśników), przygotowywanych z dodatkiem lub wyłącznie z mąki gryczanej. Inne popularne wypełnienia galettes to między innymi łosoś, sery pleśniowe, warzywa, mięsa, wędliny. Już dawno ich sława przekroczyła granice Bretanii i dziś na całym świecie stanowią jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań popularnej kuchni francuskiej.
Czas przygotowania: 60 minut
Co potrzebujemy?
Na ciasto:
Do środka:
Jak robimy?
Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do konsystencji śmietany i przykryte ściereczką odstawiamy na godzinę. Rozgrzewamy dużą patelnię i na zwilżoną olejem wylewamy małą chochlę ciasta, rozprowadzając na całą powierzchnię. Przewracamy na drugą stronę i natychmiast obsypujemy startym serem i pokrojoną w kawałki szynką, rozbijamy na środek całe jajko. Solimy, pieprzymy. Składamy boki do środka i czekamy jeszcze 2 minuty.
Rekomendujemy, aby podawać z sałatą z winegretem z musztardy Dijon, a do do picia szklaneczka zimnego wytrawnego cydru.
Bon Appetit!
Trzymajcie się #Zdrovo i #Walentynkovo
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...