image/svg+xml

Walentynkovo

#Walentynkovo mamy dla Was pyszny, francuski przepis bretońskiej kultowej potrawy Gallette Complet. Ugotowanie jej będzie miłą przygodą kulinarną, a dodatkowo wykwintnym dowodem miłości prosto z francuskiej kuchni, która opływa miłością. Nieważne kto z Was będzie gotował, liczy się efekt - a on jest #zdrovo gwarantowany ;)

Jest to klasyka bretońskich galettes, czyli wytrawnej odmiany popularnych crepes (cieniutkich naleśników), przygotowywanych z dodatkiem lub wyłącznie z mąki gryczanej. Inne popularne wypełnienia galettes to między innymi łosoś, sery pleśniowe, warzywa, mięsa, wędliny. Już dawno ich sława przekroczyła granice Bretanii i dziś na całym świecie stanowią jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań popularnej kuchni francuskiej.

Czas przygotowania: 60 minut

Co potrzebujemy?

Na ciasto:

  • 2 jajka Zdrovo
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • niespełna 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Do środka:

  • 4 plastry szynki
  • 2/3 szklanki startego sera Gruyère
  • po jednym jajku Zdrovo na naleśnik
  • sól, pieprz

www przepis www

Jak robimy?
Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do konsystencji śmietany i przykryte ściereczką odstawiamy na godzinę. Rozgrzewamy dużą patelnię i na zwilżoną olejem wylewamy małą chochlę ciasta, rozprowadzając na całą powierzchnię. Przewracamy na drugą stronę i natychmiast obsypujemy startym serem i pokrojoną w kawałki szynką, rozbijamy na środek całe jajko. Solimy, pieprzymy. Składamy boki do środka i czekamy jeszcze 2 minuty.
Rekomendujemy, aby podawać z sałatą z winegretem z musztardy Dijon, a do do picia szklaneczka zimnego wytrawnego cydru.

Bon Appetit!

Trzymajcie się #Zdrovo i #Walentynkovo

Kolejny rok razem z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii im. Profesora Zbigniewa Religi

W Fermach Woźniak od zawsze angażujemy się we wsparcie szczytnych inicjatyw, dlatego też partnerstwo z Fundacją to konsekwentna realizacja naszej misji. Je...

Piernikovo od Zdrovo!

Świąteczny piernik to przepyszny wypiek, nieodzowny element bożonarodzeniowego stołu, który smakuje wszystkim. W tym roku mamy dla Was specjalny przepis od...

Światovo - Jaja po wiedeńsku

W cyklu #światovo dziś zapraszamy Was na jaja po wiedeńsku - klasyczny przepis, który pomimo prostoty, nie należy do najprostszych w przygotowaniu. Warto j...