Frittata może brzmieć nieco egzotycznie, ale to łatwe do przygotowania danie. Można je określić jako „rozbudowaną wersję” dobrze znanego każdemu omleta. Listę składników można modyfikować za każdym razem, dostosowując ją do naszych indywidualnych upodobań i tego, na co w danym momencie mamy ochotę. Frittata idealnie nadaje się na śniadanie lub lunch.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. W tym samym czasie podsmażamy delikatnie pokrojoną w kostkę cebulkę, a następnie pieczarki w grubych plasterkach. Następnie możemy lekko poddusić paprykę. Jajka wbijamy do miski, energicznie mieszamy i dodajemy sól. W kolejnym etapie na pustej patelni rozgrzewamy masło, po czym wlewamy na nią masę jajeczną oraz niedbale rozrzucamy pozostałe składniki (szynkę należy wcześniej pokroić w paseczki).
Dodajemy przyprawy oraz posypujemy startym serem żółtym lub pokrojoną w drobne plasterki mozzarellą. Trzymamy całość na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut, po czym zrumienioną frittatę przekładamy w odpowiednim naczyniu do piekarnika na kolejne 5 – 8 minut. Ozdabiamy świeżą rukolą przed podaniem.
Smacznego!
Wakacje czas start! A letni czas to letnie menu, w tym słodkości, którym trudno się oprzeć w czasie laby i relaksu. Razem z Fundacją Polskie Dzieci w czwar...
Sezon na relaks w plenerze właśnie się zaczyna i piknik to idealny pomysł na spontaniczny wypad za miasto, a wszystkie dzieci uwielbiają harce na świeżym p...
Tortilla de patatas (ziemniaczana tortilla) lub po prostu hiszpańska tortilla to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Jest to jeden z elementarnych i obo...