image/svg+xml

Włoski omlet, czyli frittata

Frittata może brzmieć nieco egzotycznie, ale to łatwe do przygotowania danie. Można je określić jako „rozbudowaną wersję” dobrze znanego każdemu omleta. Listę składników można modyfikować za każdym razem, dostosowując ją do naszych indywidualnych upodobań i tego, na co w danym momencie mamy ochotę. Frittata idealnie nadaje się na śniadanie lub lunch.

Przykładowy zestaw składników:

  • 4 jajka Zdrovo
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżki masła
  • ok 150 gram ulubionego sera żółtego w kostce lub kulka mozzarelli
  • Połowa świeżej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 6 średnich pieczarek
  • Połowa cebuli czerwonej
  • Opcjonalnie: kilka plasterków wędliny, świeża rukola
  • Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnek, ostra papryczka
  • Opcjonalnie: kilka plasterków wędliny, świeża rukola do dekoracji

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. W tym samym czasie podsmażamy delikatnie pokrojoną w kostkę cebulkę, a następnie pieczarki w grubych plasterkach. Następnie możemy lekko poddusić paprykę. Jajka wbijamy do miski, energicznie mieszamy i dodajemy sól. W kolejnym etapie na pustej patelni rozgrzewamy masło, po czym wlewamy na nią masę jajeczną oraz niedbale rozrzucamy pozostałe składniki (szynkę należy wcześniej pokroić w paseczki).

Dodajemy przyprawy oraz posypujemy startym serem żółtym lub pokrojoną w drobne plasterki mozzarellą. Trzymamy całość na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut, po czym zrumienioną frittatę przekładamy w odpowiednim naczyniu do piekarnika na kolejne 5 – 8 minut. Ozdabiamy świeżą rukolą przed podaniem.

Smacznego!

 

Kolejny rok razem z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii im. Profesora Zbigniewa Religi

W Fermach Woźniak od zawsze angażujemy się we wsparcie szczytnych inicjatyw, dlatego też partnerstwo z Fundacją to konsekwentna realizacja naszej misji. Je...

Piernikovo od Zdrovo!

Świąteczny piernik to przepyszny wypiek, nieodzowny element bożonarodzeniowego stołu, który smakuje wszystkim. W tym roku mamy dla Was specjalny przepis od...

Światovo - Jaja po wiedeńsku

W cyklu #światovo dziś zapraszamy Was na jaja po wiedeńsku - klasyczny przepis, który pomimo prostoty, nie należy do najprostszych w przygotowaniu. Warto j...