image/svg+xml

Zdrovo i eKuchareczka na Wielkanoc

Czas świąt wielkanocnych przed nami. Piękna pogoda uświetnia przygotowania i sprawia, że czuć prawdziwą wiosnę. Drzewa i rośliny kwitną, ptaki śpiewają, wszystko odradza się na nowo. Przygotowania do Wielkanocy to także planowanie menu na świąteczny stół, które charakteryzują przede wszystkim potrawy z jaj. Większość z nas nie wyobraża sobie tych świąt bez nich, jednakże pamiętajmy także, aby dołączyć je do codziennego menu.

W raz z blogerką eKuchareczka - Moniką Ruszkowską przygotowaliśmy specjalnie dla Was wielkanocny przepis, który z pewnością wykorzystacie nie tylko na święta - jaja faszerowane na ciepło. Przepis oraz sposób przygotowania jest bardzo prosty, ale efekt wizualny i smakowy: SPEKTAKULARNY! 

eKuchareczka i Zdrovo  fullsizeoutput 39b6

fot. Hanami Communications

Przepis dla 4 osób.

Co potrzebujemy?

osiem jaj Zdrovo
szczypior
trzy łyżki majonezu 
sól, pieprz do smaku
garść bułki tartej
trzy łyżki masła klarowanego

Jak przygotowujemy?

Jaja w temperaturze pokojowej wkładamy do ciepłej osolonej wody, gotujemy 8 minut, chłodzimy w lodowatej wodzie, osuszamy. Wciąż w skorupkach, ostrożnie kroimy na pół. Najlepszy do tego będzie nóż do chleba. Wydrążamy jaja ze skorupek, zachowując je na później miażdżymy białka łącznie z żółtkami. Siekamy szczypior, dokładamy do jaj razem z majonezem, solimy, pieprzymy, mieszamy. Farszem ostrożnie nadziewamy zachowane skorupki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle. Podajemy gorące. 


Życzymy Wam wspniałych, wiosennych i smacznych Świąt Wielkanocnych.

Zdrovo i eKuchareczka 
 

#Deserovo - czas na wakacyjne słodycze!

Wakacje czas start! A letni czas to letnie menu, w tym słodkości, którym trudno się oprzeć w czasie laby i relaksu. Razem z Fundacją Polskie Dzieci w czwar...

Piknikovo – czas na relaks w plenerze!

Sezon na relaks w plenerze właśnie się zaczyna i piknik to idealny pomysł na spontaniczny wypad za miasto, a wszystkie dzieci uwielbiają harce na świeżym p...

Światovo czyli inspiracja kulinarna z Hiszpanii

Tortilla de patatas (ziemniaczana tortilla) lub po prostu hiszpańska tortilla to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Jest to jeden z elementarnych i obo...