image/svg+xml

Zdrovo i eKuchareczka na Wielkanoc

Czas świąt wielkanocnych przed nami. Piękna pogoda uświetnia przygotowania i sprawia, że czuć prawdziwą wiosnę. Drzewa i rośliny kwitną, ptaki śpiewają, wszystko odradza się na nowo. Przygotowania do Wielkanocy to także planowanie menu na świąteczny stół, które charakteryzują przede wszystkim potrawy z jaj. Większość z nas nie wyobraża sobie tych świąt bez nich, jednakże pamiętajmy także, aby dołączyć je do codziennego menu.

W raz z blogerką eKuchareczka - Moniką Ruszkowską przygotowaliśmy specjalnie dla Was wielkanocny przepis, który z pewnością wykorzystacie nie tylko na święta - jaja faszerowane na ciepło. Przepis oraz sposób przygotowania jest bardzo prosty, ale efekt wizualny i smakowy: SPEKTAKULARNY! 

eKuchareczka i Zdrovo  fullsizeoutput 39b6

fot. Hanami Communications

Przepis dla 4 osób.

Co potrzebujemy?

osiem jaj Zdrovo
szczypior
trzy łyżki majonezu 
sól, pieprz do smaku
garść bułki tartej
trzy łyżki masła klarowanego

Jak przygotowujemy?

Jaja w temperaturze pokojowej wkładamy do ciepłej osolonej wody, gotujemy 8 minut, chłodzimy w lodowatej wodzie, osuszamy. Wciąż w skorupkach, ostrożnie kroimy na pół. Najlepszy do tego będzie nóż do chleba. Wydrążamy jaja ze skorupek, zachowując je na później miażdżymy białka łącznie z żółtkami. Siekamy szczypior, dokładamy do jaj razem z majonezem, solimy, pieprzymy, mieszamy. Farszem ostrożnie nadziewamy zachowane skorupki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle. Podajemy gorące. 


Życzymy Wam wspniałych, wiosennych i smacznych Świąt Wielkanocnych.

Zdrovo i eKuchareczka 
 

Czy wiecie, że...?

Czy wiecie, że cholesterol to tłuszczowa substancja znajdująca się w każdej żywej komórce twojego ciała? Dostarczany jest z pożywieniem, ale również wytwar...

180 metrów radości!

Uśmiechy na buziach małych pacjentów i nieskończona radość – to najpiekniejszy prezent jaki otrzymaliśmy w zamian za pomoc w restauracji korytarza Centrum ...

Białe jaja

Wielu z Was pyta nas – jaka jest różnica między jajkami brązowymi i białymi? Czy są różnice w smaku? I skąd taka kolorystyka jaj? Przyzwyczailiśmy się już ...