image/svg+xml
certyfikaty

Jaja wolne od antybiotyków. Co to oznacza?

Nasze jaja są wolne od antybiotyków. Nie podajemy ich naszym nioskom na żadnym etapie produkcji jaj. Skupiamy się przde wszystkim na prewencji, dlatego wdrażamy programy, które mają na celu zapobiegania chorobom naszych stad.

 

jajka

EGGiDA

Certyfikat kontroli jakości EGGiDA to unikalny na polskim rynku, autorski system sformułowany i wdrażany wyłącznie w ramach działalności Ferm Woźniak oraz podmiotów powiązanych. W ramach systemu wykonujemy dodatkowe, niewymagane przez jednostki nadzorujące badania powiązane z zapewnieniem maksymalnego bezpieczeństwa jaj.

Głównymi założeniami systemu EGGiDA jest podejmowana z inicjatywy Ferm Woźniak, wewnętrzna kontrola w ramach procedur bezpieczeństwa oraz spełnienie najwyższych, rozszerzonych wymogów dotyczących jakości jaj konsumpcyjnych. System EGGiDA, jako zintegrowane narzędzie realizacji strategii zarządzania jakością przedsiębiorstwa, został wprowadzony na wszystkich etapach produkcji i obejmuje wszystkie oddziały Ferm Woźniak.

ZBOŻA Z POLSKICH PÓL

Wiemy, jak dieta wpływa na jakość i smak jaja, dlatego nasze nioski karmione są wysokiej jakości, zbilansowaną mieszanką wielozbożową z polskich pól, opracowaną we własnej mieszalni pasz przez ekspertów w Fermach Woźniak.

Roczne zapotrzebowanie na zboża w naszej firmie wynosi ponad 200 tysięcy ton, dlatego by zagwarantować najwyższe standardy produkcji posiadamy trzynaście punktów skupu na terenie zachodniej Polski i przykładamy dużą wagę do rodzaju i jakości skupowanego zboża. Wybieramy tylko te, które spełniają określone normy jakościowe Ferm Woźniak.

Pochodzenie zbóż w paszy objętej systemem „Zboża z polskich pól” w czasie całego procesu produkcyjnego, magazynowania i dystrybucji jest w pełni kontrolowane. Doskonały smak jaj Zdrovo to efekt 30-letniego doświadczenia Ferm Woźniak w opracowywaniu idealnej kompozycji zbóż od lokalnych producentów.

BEZPIECZEŃSTWO

Naszym priorytetem jest bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności, którą produkujemy, dlatego nasze maszyny sortujące, których używamy w produkcji, wyposażone są w moduły, podnoszące efektywność procesu sortowania jaj. 

Jednym z takich modułów jest „System dezynfekcji światłem UV™”, który za pomocą światła UV-C zmniejsza zanieczyszczenie bakteryjne skorup jaj. Nasze badania potwierdzają skuteczność redukcji ogólnej liczby drobnoustrojów na powierzchni skorupy jaja o co najmniej 90%.

O PRODUCENCIE

Fermy Woźniak to lider produkcji krajowej i jeden z największych producentów jaj konsumpcyjnych w Europie. Firma istnieje na rynku od 1986 r. Posiada w pełni zintegrowany system produkcji jaj konsumpcyjnych w cyklu zamkniętym oraz własną flotę ponad 200 pojazdów ciężarowych o normach emisji EURO 5 i EURO 6 z naczepami typu chłodnia czy cysterna-silos.

Kontrola na każdym etapie procesu – od stad rodzicielskich, wylęgarni i odchowu niosek, przez wytwórnię wysokogatunkowej paszy, po pakowanie i transport jaj, zapewnia najwyższą jakość produktów. Fermy Woźniak to także dwa centra logistyczne na potrzeby realizacji dostaw oraz nowoczesne rampy, zapewniające szybki przeładunek towaru. Gwarancją jakości produktu końcowego jest pierwszy na rynku i autorski system kontroli EGGiDA oraz certyfikat IFS.

Firma została m.in. dwukrotnie wyróżniona Złotym Laurem Konsumenta, złotym godłem Konsumenckiego Lidera Jakości oraz Orłem Eksportu województwa wielkopolskiego. Siedziba przedsiębiorstwa znajduje się w Żylicach nieopodal Rawicza.