Czy wiecie, że cholesterol to tłuszczowa substancja znajdująca się w każdej żywej komórce twojego ciała? Dostarczany jest z pożywieniem, ale również wytwarzany jest w naszym organizmie w niezbędnych ilościach, ale także w nim przechowywany Cholesterol jest szczególnie skoncentrowany w wątrobie, nerkach, nadnerczach i mózgu. Izoluje on włókna nerwowe, a jego występowanie jest nieodzowne w produkcji m.in. witaminy D. Cholesterol jest również istotny w procesie budowy ścian komórkowych oraz do wytwarzania soków trawiennych. Jest także podstawowym budulcem wielu hormonów. Jak widzicie, cholesterol jest konieczny do życia.
Cholesterol syntetyzowany wewnątrz organizmu to jedna sprawa, drugą kwestią jest ten, który dostarczymy do organizmu z pożywieniem. I tu należy uważać, ponieważ cholesterol dzieli się na dwie frakcje - LDL, tzw. „zły cholesterol” i HDL tzw. „dobry cholesterol”. Źródłem tego pierwszego jest dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe trans oraz nadmiar spożywanych kalorii, natomiast ten drugi wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu, ponieważ pomaga obniżać poziom frakcji LDL oraz odgrywa istotną rolę w transportowaniu cholesterolu z organizmu do np. wątroby. Jego źródłem są m.in. orzechy, kwasy omega - 3, ryby, nasiona oraz oleje roślinne (np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy itp.). Warto pamiętać, że aktywność fizyczna również pozytywnie wpływa na podwyższenie poziomu frakcji HDL.
Ważne, abyś znał swój poziom cholesterolu we krwi (z rozróżnieniem na frakcje LDL i HDL) i, jeśli jest on podwyższony, stosuj się do zaleceń lekarza. Pamiętaj, że jego podwyższony poziom we krwi zwiększa ryzyko chorób serca. W diecie obniżającej jego stężenie najważniejszą zmianą, jaką można dokonać, jest ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans oraz zdecydowanie zwiększenie aktywności fizycznej. Włączenie zdrowych tłuszczów - takich jak jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz omega-3 – pomaga również obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi.
A co jeśli chodzi o jaja? Wiele badań przeprowadzonych na świecie wykazało, że jaja nie mają negatywnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi, więc, jeśli jesteś zdrowy, a Twój poziom cholesterolu całkowitego jest w normie, nie ma potrzeby unikania jaj.
Jedno duże jajko (63-73 g) zawiera ok 230 - 260 mg miligramów (mg) cholesterolu i jego zawartość jest taka sama, bez względu na kolor jaj czy system utrzymania kur. Dodatkowo, gotowanie także nie wpływa na zawartość cholesterolu w jajach.
11 października 2024 roku obchodzimy Światowy Dzień Jaja pod hasłem „Zjednoczeni przez jaja” – święto, które podkreśla, jak ten odżywczy i wszechstronny pr...
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...