image/svg+xml

Czy wiecie, że...?

Czy wiecie, że cholesterol to tłuszczowa substancja znajdująca się w każdej żywej komórce twojego ciała? Dostarczany jest z pożywieniem, ale również wytwarzany jest w naszym organizmie w niezbędnych ilościach, ale także w nim przechowywany Cholesterol jest szczególnie skoncentrowany w wątrobie, nerkach, nadnerczach i mózgu. Izoluje on włókna nerwowe, a jego występowanie jest nieodzowne w  produkcji m.in. witaminy D. Cholesterol jest również istotny w procesie budowy ścian komórkowych oraz do wytwarzania soków trawiennych. Jest także podstawowym budulcem wielu hormonów. Jak widzicie, cholesterol jest konieczny do życia.

Cholesterol syntetyzowany wewnątrz organizmu to jedna sprawa, drugą kwestią jest ten, który dostarczymy do organizmu z pożywieniem. I tu należy uważać, ponieważ cholesterol dzieli się na dwie frakcje - LDL, tzw. „zły cholesterol” i HDL tzw. „dobry cholesterol”. Źródłem tego pierwszego jest  dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe trans oraz nadmiar spożywanych kalorii, natomiast ten drugi wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu, ponieważ pomaga obniżać poziom frakcji LDL oraz odgrywa istotną rolę w transportowaniu cholesterolu z organizmu do np. wątroby. Jego źródłem są m.in. orzechy, kwasy omega - 3, ryby, nasiona oraz oleje roślinne (np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy itp.). Warto pamiętać, że aktywność fizyczna również pozytywnie wpływa na podwyższenie poziomu frakcji HDL. 

ZDROVO jajo 

Ważne, abyś znał swój poziom cholesterolu we krwi (z rozróżnieniem na frakcje LDL i HDL) i, jeśli jest on podwyższony, stosuj się do zaleceń lekarza. Pamiętaj, że jego podwyższony poziom we krwi zwiększa ryzyko chorób serca. W diecie obniżającej jego stężenie najważniejszą zmianą, jaką można dokonać, jest ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans oraz zdecydowanie zwiększenie aktywności fizycznej. Włączenie zdrowych tłuszczów - takich jak jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz omega-3 – pomaga również obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi.

A co jeśli chodzi o jaja? Wiele badań przeprowadzonych na świecie wykazało, że jaja nie mają negatywnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi, więc, jeśli jesteś zdrowy, a Twój poziom cholesterolu całkowitego jest w normie, nie ma potrzeby unikania jaj.

Jedno duże jajko (63-73 g) zawiera ok 230 - 260 mg  miligramów (mg) cholesterolu i jego zawartość jest taka sama, bez względu na kolor jaj czy system utrzymania kur. Dodatkowo, gotowanie także nie wpływa na zawartość cholesterolu w jajach.

 

Źródło:
  1. Nancy J. Peckenpaugh: Podstawa żywienia i dietoterapia, Elsevier Urban & Partner, 2010
  2. Pod red. Gawęcki J., Grzymisławski M.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego tom2, Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011
  3. Pod red. Gawęcki J., Hryniewiecki L..: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, tom1, Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007
  4. American Egg Board 2019

180 metrów radości!

Uśmiechy na buziach małych pacjentów i nieskończona radość – to najpiekniejszy prezent jaki otrzymaliśmy w zamian za pomoc w restauracji korytarza Centrum ...

Zdrovo i eKuchareczka na Wielkanoc

Czas świąt wielkanocnych przed nami. Piękna pogoda uświetnia przygotowania i sprawia, że czuć prawdziwą wiosnę. Drzewa i rośliny kwitną, ptaki śpiewają, ws...

Białe jaja

Wielu z Was pyta nas – jaka jest różnica między jajkami brązowymi i białymi? Czy są różnice w smaku? I skąd taka kolorystyka jaj? Przyzwyczailiśmy się już ...