image/svg+xml

Piernikovo!

Menu świąteczne jest tak wyjątkowe i niepowtarzalne, że na pewno nie jedno z Was wraca myślami w ciągu roku do niego. Pomimo różnorodności kulinariów, które cechuje zarówno kolacja wigilijna, jak i pozostałe dni świąt - nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez wypieków!

Jajo to nieodzowny kompan świąt, i nie mówimy tutaj o Wielkanocy ;) Ciasta, ciasteczka, babeczki czy piernikowe słodkości to podstawa elementu deserowego tych okazji. Uwielbiamy każdą formę ciast, ale tym razem chcielibyśmy podkreślić niebagatelną rolę piernika. Czy wiecie, że nazwa piernik pochodzi od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny?* Ciasto to wywodzi się z miast hanzeatyckich. Symbolizowało luksus oraz szerokie kontakty Europy Północnej ze światem. Koszt importu przypraw korzennych i bakalii, uplasował piernik jako ekskluzywny wypiek. Używano ich głównie jako przyprawy, w szczególności do mięs. Na ich bazie powstała zapisana w wiekowych księgach receptura na uzyskanie szarego staropolskiego sosu do mięs.

Bez wątpienia - smak piernika jest wyjątkowy.

Przepisów na piernik jest bardzo dużo, od bardziej wymagających - dojrzewających, po te na które nie musimy poświęcać tyle czasu.
Czas świąt to wyjątkowy moment, w którym warto spędzić go z Rodziną i celebrować każdą jego chwilę, dlatego też nasz przepis na piernik będzie dla każdego. Bez względu na poziom umiejętności w kuchni.

piernik news 1920

Co potrzebujecie?

1. jajka Zdrovo - 3 szt.

2. 150g cukru

3. 300g mąki pszennej

4. 3 łyżeczki przypraw do piernika - wymieszane i formie proszku: cynamon, imbir, goździki, kardamon, anyż, ziele angielskie, gałka muszkatołowa. Najlepiej zrobić to w moździerzu lub można również kupić gotowe mieszkanki. 

5. 150ml płynnego miodu

6. Pół szklanki oleju

7. 1 łyżeczka sody oczyszczonej

8. Garść orzechów - włoskich czy nerkowca (pokrojonych, w mniejszych kawałeczkach)

9. 1 szklanka rodzynek

10. Masło i bułka tarta do formy

11. Cukier puder

Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki do żółtek, piernikowych przypraw (przepiękny zapach!), miodu, oleju oraz sody.
Wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy, dodając wcześniej ubite na sztywno białka, wybrane orzechy i rodzynki.

Mamy już masę ciasta, zatem nie pozostaje nam nic innego jak: rozgrzać piekarnik do 180 C, nasmarować formę tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy (np. keksówki) i wstawiamy do piekarnika na godzinę. 

Gdy piernik się upiecze oraz wystygnie, ozdabiamy go cukrem pudrem i...tadam - mamy to!

Smacznego!

#piernikovo #wypiekovo

 

Pomagamy medykom!

Zdrovo w posiłkach dla medyków. Fermy Woźniak zaangażowane w akcję wsparcia służby zdrowia. 

Lekarze i lekarki, pielęgniarki i pielęgniarze, położne, poło...

Sernikovo na Wielkanoc

To będą ciut inne Święta niż zwykle - wszyscy jesteśmy tego świadomi. Razem z eKuchareczką w ramach akcji #zostanwdomu namawiamy Was, aby właśnie dlatego, ...

Ta Wielkanoc będzie BOSSKA!

Ta Wielkanoc może być bosska! Fermy Woźniak wspierają Fundację One są Bosskie.

“Zmianą bądź, bądź rewolucją” brzmi hasło przewodnie Fundacji One są Bosski...